-
Industri
-
El
-
VVS
En stor virksomhed planlægger 10 hektarer solceller. En lille metalvirksomhed producerer allerede 20 procent af sit energiforbrug fra taget på en ny hal. Industrien har travlt med at nedbringer sine eludgifter ved at producere sin egen strøm. Mød tre virksomheder.
I april tog underleverandøren JS Metal i Tørring en ny hal i brug med solceller på taget. Det er et mindre 60 kWh-anlæg, der leverer 20 procent af virksomhedens energiforbrug. JS Metal har 13 medarbejdere.
- Med de nuværende elpriser er det en rigtig god forretning, selvom det ikke er så stort et anlæg. Her om sommeren producerer det fra solen er på himlen, og vi går i gang med arbejdet - og lige til vi går hjem ved kl 17. Det sænker vores CO2-belastning og er en god forretning, siger Thomas Holm fra den jyske virksomhed.
Produktionshallen ligger ud imod vejen i Tørring imellem Herning og Horsens, så alle forbipasserende ser solcelleanlægget på taget. Rådgiver på projektet har været FK Sol.
- Vores laserer bruger meget energi fra anlægget i løbet af arbejdsdagen. Samtidig har vi skiftet til el-trucks og el-stablere. De lader i weekenderne, hvor vi ikke udnytter strømmen i produktionen. Vi har også skiftet alt lys til LED for at spare på energi. Det næste kunne være at regne på fordelene ved et større anlæg, siger Thomas Holm, der løbende kan følge anlæggets effekt og produktion via en app på telefonen.
Solcellepark ved virksomheden
Hos Valmont SM i Rødekro er der planer i stor, stor skala. På Vindvirksomheden kører produktionen af tårne og elementer til vind-industrien med omkring 400 mand primært med el som energikilde. Halvdelen af årets elforbrug i 2022 er sikret med en fastpris-aftale.
- Vi får en væsentlig stigning på el i år, fordi vi på denne måde betaler markedspriser på den anden halvdel af vores elforbrug. Vores el-udgift bliver derfor mere end fordoblet i år. Det er klart, at vi gerne vil undgå det i fremtiden, siger adm. direktør Niels Brix.
Løsningen på de høje elpriser bliver egenproduktion hos Valmont. Virksomheden planlægger en stor solcellepark på egne marker med en effekt på 10 MWh.
- Desværre er det en meget langsommelig proces at få sådan et anlæg igennem de offentlige godkendelser og tilladelser. Leverandøren af selve teknikken i solcelleanlægget er klar, men der vil formentlig gå 15 måneder endnu, inden vi producerer den første kWh til vores egen produktion. Det er en ærgerlig forsinkelse – og uforståeligt, at det skal tage så lang tid, siger Niels Brix.
Virksomheden får nemt ved at følge med i den kommende produktion. Solcelleanlægget på 10 hektarer kommer nemlig til at ligge lige ved virksomheden i Sønderjylland.
Solenergi fra alle tage
Hos KSM Kragelund mellem Horsens og Vejle har en prisaftale indgået fra årsskiftet sikret imod de største prisstigninger i løbet af året. Aftalen sikrer smede- og maskinfabrikken med 80 medarbejdere, at dagsprisen på el sættes efter en gennemsnitspris for hele døgnet.
- Den aftale gør, at vi ikke er så hårdt ramt af de voldsomme stigninger på el. Vi får jo økonomisk glæde af nattens billige strøm, når vi skal betale en gennemsnitspris. El-regningen forventer jeg ikke bliver mere end 50 procent dyrere i 2022 end året før. Så må vi se, hvordan vi kan forny aftalen til årsskiftet, siger adm. direktør Bettina Vorsøe Elkjær fra KSM.
Virksomheden undersøger nu også, om tagene på de forskellige bygninger alle kan monteres med solceller, så virksomheden kan producere til sit eget elforbrug i fremtiden. Produktionslokalerne opvarmes med gas, der som bekendt også er røget i vejret.
- Vi har i forvejen energioptimeret mange steder her i virksomheden, så der er ikke så mange oplagte steder at tage fat på. Men vi laver hele tiden beregninger på, om vi skal tage nye skridt. Men lige nu er eksempelvis regnestykket med varmepumper til opvarmning af produktionslokalerne lidt ødelagt af elpriserne. Der er mange elementer i regnestykkerne på energi, siger Bettina Vorsøe Elkjær fra KSM Kragelund.