-
El
Solceller ligger helt i top på ønskelisten over energirenoveringer hos danske boligejere. Samtidig er økonomien den største bremseklods for energirenoveringer, viser ny undersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Danskerne har for alvor fået øje på solcellerne, når det handler om at nedbringe energiregningen. I en ny undersøgelse, som TEKNIQ Arbejdsgiverne har fået lavet blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen, overvejer hver fjerde boligejer over 18 år at investere i solceller. Til sammenligning er det kun hver femte, der vil renovere sin bygning for at spare på energien. Herefter er det henholdsvis 12 og 14 procent af boligejerne, der overvejer at installere en varmepumpe eller tilslutte sig fjernvarmenettet for at spare på energien.
- Det er overraskende højt, men vidner om, at solcellerne for alvor er kommet ud af skyggen blandt danskerne – efter at have ligget i dvale gennem en længere årrække. Nu handler det derfor om at få gjort vejen fra tanke til handling så kort som muligt. Det gælder blandt andet om at forenkle afgifterne på området, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Interviewundersøgelsen er foretaget i februar blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. I alt 2.506 er blevet interviewet til af bureauet Opinion & The Other One.
Økonomien først – herefter klimaet
Samtidig er økonomien den helt store lyseslukker, når det kommer til at investere i solceller og andre former for energirenoveringer. Næsten halvdelen - 44 procent - af danskerne svarer i undersøgelsen, at økonomi er en stopklods for at få gjort boligen mere energieffektiv. Kun omkring hver femte ser de tekniske muligheder, som en forhindring.
Omvendt er udsigten til at spare kontanter på energiregningen også den store motivation, når det kommer til at investere i solceller. Det svarer hele 66 procent i undersøgelsen, mens 57 procent peger på klimagevinster. Endelig nævner 26 procent forsyningssikkerhed som årsag.
- Økonomien går for mange forud for ønsket om at redde klimaet og sikre strøm i kontakterne, når man spørger boligejerne. Der skal først og fremmest være noget at spare, men det er positivt, at så stor en andel har fokus på den bæredygtig omstilling af samfundet, siger Troels Hartung.
Interviewundersøgelsen er foretaget i februar blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. I alt 2.506 er blevet interviewet til af bureauet Opinion & The Other One.
Solcelleforening: Sæt turbo på udrulningen
Regeringens længe ventede solcellestrategi er netop offentliggjort. Her bliver der blandt andet lagt op til at rydde en del af de forhindringer af vejen, der hidtil har gjort processen tung – blandt andet i forhold til opsætning af solceller på landets mange bygningstage.
- Det virkelig positivt, at danskerne har fået øjnene op for solcellemarkedet og de store gevinster, der ligger i solens energi. Det er ikke mindst godt for den grønne omstilling af samfundet, og derfor er det vigtigt at fastholde motivationen, så vi får udnyttet flest mulige tagflader til at producere grøn strøm. Det må for alt verden ikke være for besværligt, for så er der fare for, at investeringen løber ud i sandet, siger Flemming Vejby Kristensen, formand i Dansk Solcelleforening.
Læs artiklen fra FINANS her. (Kræver login)