-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Befolkningen bliver ældre og ældre samtidig med, at det bliver sværere at finde kvalificerede medarbejdere i det tekniske erhvervsliv. De tendenser bliver endnu mere voldsomme i landets ø-kommuner, hvor gennemsnitsalderen er meget høj. Bornholmske Knudsker El gav i weekenden TV2-Bornholm et indblik i problematikken, og hvordan man tackler den.
Anders Mahler, direktør i Knudsker El, var klar i spyttet, da han i weekenden tonede frem på de bornholmske tv-skærme for at kommentere på de udfordringer med rekruttering, man har i det tekniske erhvervsliv, og som de i særlig grad oplever på Bornholm, hvor mængden af mulige medarbejdere i forvejen er begrænset af geografien. Med en målrettet strategi formår Knudsker El at håndtere udfordringerne.
- En af måderne er, at vi sørger for, at seniorerne bliver hos os lidt længere tid, f.eks. ved at tilbyde seniorordninger. Så de kan gå lidt tidligere hjem nogle dage eller holde fri en gang imellem, så vi kan holde dem lidt længere på arbejdsmarkedet, siger Anders Mahler.
Samtidig gør Knudsker El meget for at tilknytte og fastholde lærlinge. Det gør de ifølge Anders Mahler for at tage et fagligt ansvar, men også fordi de ved, at det er en af måderne, hvor de sikrer,m at Knudsker El har hænder nok til at løfte fremtidens store entrepriser på Bornholm. En anden vigtig del af deres strategi er at gå målrettet efter tilflyttere og være fleksible i deres tilgang, så begge parter kan se sig selv i samarbejdet.
En udfordring i hele landet
Rekrutteringsudfordringer præger i høj grad de tekniske brancher, og det er problematisk, da det er her, at den grønne omstilling skal bæres. Morten Bodholdt Nilsson, formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd i Hovedstaden fastslog i indslaget, at det ikke kun er en regional udfordring eller en brancheudfordring – det er en samfundsudfordring.
- Det er klart, at det skaber en udfordring, hvis en stor del af arbejdsstyrken når pensionsalderen, og der ikke samtidig kommer nye medarbejdere til, så kommer der til at mangle hænder til den grønne omstilling. En større efterspørgsel kombineret med færre faglærte er jo en åbenlys problemstilling. Samtidig kommer der til at være et kompetence- og erfaringsdræn, når der de kommende år er store generationer, der går på pension, siger Morten Bodholt Nilsson
På Bornholm er tendensen sat på spidsen, men tallene viser, at tendensen er det samme landet over. Det er noget, der mærkes blandt medlemsvirksomhederne. Adspurgt om hvordan den enkelte virksomhed vil gribe rekrutteringsvanskelighederne an, svarer hver tiende i medlemsundersøgelsen, at de kommer til at takke nej til ordrer. Det er virkeligheden i en tid, hvor der kun er omkring 200 ledige elektrikere i hele landet.
Morten Bodholt Nilsson, formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd Hovedstaden.