-
Industri
-
TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser en mere detaljeret plan for udrulningen af coronavaccinerne. Samtidig bør regeringen tænke centrale dele af dansk erhvervsliv ind i ligningen, når vi når ud over sårbare og sundhedspersonalet.
Processen med at få vaccineret Danmark mod Covid-19 er i fuld gang. Men ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der brug for i højere grad at tænke centrale dele af erhvervslivet ind i vaccineplanerne, hvis dansk økonomi skal slippe hæderligt igennem coronakrisen.
”Fra regeringen og sundhedsmyndighederne side har man helt fornuftigt prioriteret, at særligt udsatte, ældre og sundhedspersonale skal vaccineres først. Men derefter bliver prioriteringen og planlægningen mildt sagt uklar,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Han peger især på behovet for en afklaring af, hvem der falder ind under Gruppe 11 (”øvrige samfundskritiske funktioner”) i vaccineplanen.
”Vi ved stadig ikke, hvem denne gruppe omfatter, ligesom vi stadig ikke har fået at vide, hvornår eller hvor vaccinationerne skal gennemføres. Det skaber unødvendig usikkerhed – ikke mindst i erhvervslivet, hvor man har brug for at vide, hvilke brancher og fagområder, der kan se frem til at få stikket først,” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:
”Rigtig mange danskere har ikke mulighed for at løse deres arbejde hjemmefra. Og ofte er der tale om brancher, som har stor betydning for Danmarks samlede økonomi og drift. Derfor har disse grupper, og deres arbejdsgivere, brug for at vide, hvornår det bliver deres tur til at få vaccinen og deres arbejdsdag dermed kan komme ind i en mere almindelig rytme.”
Som eksempler nævner Troels Blicher Danielsen virksomhederne inden for metal-, vvs- og elinstallationsbrancherne.
”Det er brancher, som sikrer, at danskernes hverdag fungerer, og som også kan bidrage til at installere sensorer til lys, døre og vand og derigennem bidrager til corona-bekæmpelsen, så vi ikke alle render og trykker på de samme dørhåndtag og stikkontakter. Samtidig er det brancher med et stort antal lærlinge, der med en vaccine kan få sikkerhed for, at de kan fuldføre deres uddannelser,” siger Troels Blicher Danielsen.
”Men med en ny virusmutation, som viser sig mere smitsom, og et stadigt stigende pres på hele sundhedsvæsnet og samfundet, må vi igen appellere til større politisk klarhed, når det gælder vaccineprioriteringen,” siger Troels Blicher Danielsen.