-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Den 25. november er sidste udkald for at varsle medarbejdernes juleferie. I værste fald risikerer du at skulle betale for medarbejdernes feriedage, hvis der er lukket mellem jul og nytår.
Opgaverne tårner sig op, og den travle indflyvning frem mod juleferien er godt i gang. Alligevel er det en god idé lige at tage sig tid til at gennemgå ferieregnskabet, hvis din virksomhed er lukket mellem jul og nytår.
Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på den 25. november. Det er nemlig din frist for at varsle ferielukket over for medarbejderne, som skal bruge deres opsparede feriedage.
Det bunder i reglerne for afvikling af restferie, hvor der er krav om, at ferien skal varsles senest en måned før. Den 25. november er en fredag, som dermed er sidste hverdag til at varsle juleferien, der begynder 27. december.
Julen kan koste klejner
Det næste, du skal være særligt opmærksom på, er selve ferieregnskabet. Når du vælger at lukke virksomheden ned mellem jul og nytår, er det nemlig særligt vigtigt, at medarbejderne har opsparet feriedage nok.
Ellers kan du i værste fald risikere at skulle betale for medarbejdernes feriedage. Det gælder, hvis du har givet medarbejderen lov til at bruge af den ferie, der er optjent siden 1. september i år. For eksempel ved at have givet medarbejderen lov til at holde efterårsferie. I det tilfælde skal man sikre, at medarbejderen har gemt nok feriedage til mellem jul og nytår, hvor virksomheden er lukket.
Se video: Husk afholdelse af ferie inden nytår
Det gælder dog ikke de medarbejdere, der ikke har optjent nok ferie, fordi de ikke har været ansat hele ferieåret. De medarbejdere har ikke krav på løn, men du kan lave en aftale med dem om, at de bruger feriedagene på forskud – altså dem, de forventes at opspare i løbet af de følgende måneder efter nytår.
Ferieåret løber den 1. september til den 31. august. Medarbejderne optjener 2,08 feriedage per måned og kan afvikle dem løbende, efter de er optjent.
Læs også: feriereglerne og varsling