-
El
-
VVS
-
Industri
Den nye opdeling af Bygningspuljen skal sætte fart på sagsbehandlingstiderne, lyder det i ny politisk aftale. Derudover bliver Erhvervspuljen også gjort mere enkel at søge.
De fleste installatører har de seneste år mærket konsekvenserne af lange sagsbehandlingstider, før kunder fik tilsagn til den nye varmepumpe eksempelvis. Men nu skal det slut.
Bygningspuljen, hvor boligejerne kan søge tilskud til energirenoveringer, bliver fra 2023 delt i to. Fremover vil der være en pulje til konvertering af energikilde og anden pulje til energirenoveringer som eksempelvis udskiftning af vinduer.
Den øvelse alene vil give en mærkbar forbedring i sagsbehandlingstiden, lyder det i den politiske klimaaftale om grøn strøm og varme, der faldt på plads i slutningen af juni.
”Opsplitningen vil reducere stop-go-effekter samt betyde en markant reduktion af sagsbehandlingstiden for ansøgninger om konverteringer. I 2023 vil der blive gjort status på efterspørgslen og de fremtidige forventninger, og på den baggrund vil parterne beslutte fordelingen for et eller flere af de efterfølgende år”, står der i aftalen.
Mere øremærket tilskud
Fordelingen refererer til, at der i 2023 vil være øremærket 70 procent af pengene i puljen til konverteringer fra eksempelvis gas til varmepumpe, mens resten kan gå til øvrige energiforbedringer.
Det er derfor gode nyheder – ikke alene for kunderne men også for de mange installatører, der skal sætte varmepumperne op de kommende år.
- Selvom der er sket forbedringer gradvist, så har det været anledning til mange frustrationer blandt kunder og installatørerne først at vente på åbningen af en ny ansøgningsrunde og herefter vente på at få tilsagn om tilskud. Derfor er det enormt positivt, at man nu for alvor tager et opgør med de udfordringer, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Der ser dog ikke ud til, at der samlet set vil komme flere penge i puljen næste år, men til gengæld vil fordelingen af de dedikerede midler løbende bliver drøftet i forhold til behovet.
Erhvervspuljen forsimplet
På industrisiden sker der også ændringer i den måde Erhvervspuljen bliver fordelt. Puljen er målrettet energirenoveringer hos virksomhederne, som også har potentiale til at blive mere grøn.
Desværre har den haft svært ved at slå igennem. Blandt andet på grund af en mere kompliceret ansøgningsproces, men den del nu også til at blive ændret. Justeringen består af syv konkrete tiltag, der skal lette processen.
Derudover bliver der åbnet for løbende ansøgning og ikke mindst muligheden for at sætte projekter i gang umiddelbart efter ansøgninger. Det vil samlet set også nedsætte sagsbehandlingstiden.
- Erhvervspuljen har haft det svært. Vi har længe efterlyst en mere simpel ansøgningsproces, da vi hører fra vores medlemmer, at det var en klods om benet i forhold til Erhvervspuljen. Derfor er det virkelig godt, at der nu er blevet lyttet fra politikerne og myndighedernes side, så potentialet i Erhvervspuljen kan blive udnyttet fuldt ud til gavn for både virksomheder og klima, siger Troels Hartung.
Ændringerne for både Erhvervspuljen og Bygningspuljen skal ifølge den politiske aftale træde i kraft i 2023.
1. Serviceeftersyn for at gøre det mere enkelt for den enkelte borger og almene boligorganisationer at søge om støtte til at udskifte olie-og gasfyr, samt hvordan sagsbehandlingstiderne kan nedbringes.
2. En opsplitning af Bygningspuljen i to. Den ene målrettet konverteringer, mens den anden vil omfatte energirenoveringer. Fordelingen vil i 2023 være 70 procent til konverteringer og 30 procent til energirenoveringer. Opsplitningen vil reducere stop-go-effekter samt betyde en markant reduktion af sagsbehandlingstiden for ansøgninger om konverteringer. I 2023 vil der blive gjort status på efterspørgslen og de fremtidige forventninger, og på den baggrund vil parterne beslutte fordelingen for et eller flere af de efterfølgende år.
3. Der igangsættes en analyse af mulighederne for målretning af tilskudspuljerne, som partierne kan drøfte inden udgangen af 2022.
4. Det undersøges, hvordan flere bygningsejere kan søge om støtte til en fælles varmeløsning, der omlægger varmeforsyningen væk fra gas. Det omfatter blandt andet billigere finansieringsmuligheder, hvis man udskifter det gamle olie- eller gasfyr.
Kilde: Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022
1. Indførelse af CO2 som supplerende tildelingskriterie, som vil åbne for, at projekter, der sparer CO2men ikke energi, kan opnå støtte via Erhvervspuljen, fx støtte til konvertering væk fra fossil gas til fx biobrændsel eller fjernvarme.
2. Fjerne krav om konkurrenceudsættelse, så støtten kommer hurtigere ud at virke
3. Mulighed for igangsættelse af projekter efter indsendelse af ansøgning.
4. Positivliste med tiltag som modtager en fastsat støttesats for at lette administrationen
5. Højere støttesats til investeringer i grøn omstilling inkl. energisparende initiativer
6. Stop for tilskud til installation af nye gaskedler
7. Prioriteringsfaktor for gaskonverteringer, så det økonomiske incitament til ansøgning om gasreducerende projekter øges.
Kilde: Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022