-
Industri
-
El
-
VVS
HSM Industri i Grenaa satser stort på at producere el på alle tagene til brug i produktionen. Næste skridt kan blive solceller på facader. Men de første fem måneders el-produktion gik tabt i bureaukrati og ventetid hos forsyningsselskabet Konstant.
Forbipasserende på Bredstrupvej i Grenaa kan ikke se det, hvis de ikke ved det. Men med den seneste udbygning af solcelleanlæget er 80 procent af metalvirksomhedens høje tage nu aktiveret til energiproduktion. Det betyder, at de ca. 160 mand i lokalerne under solcellerne får leveret 30 procent af al deres el fra solens stråler i løbet af et år.
Energifabrikken på taget i Grenaa forbedrer både virksomhedens økonomi og den grønne profil, som HSM Industri ønsker at være kendt for. Men i projektfasen løb HSM Industri direkte ind i en af de store forhindringer, som står i vejen for en hurtig udbredelse af solenergi.
Mistede 100.000 kWh
TEKNIQ Arbejdsgiverne har netop offentliggjort en analyse, der anbefaler at speede sagsbehandlingen op hos elselskaberne. Analysen slår fast, at mange netselskaber tager alt for lang tid om at få godkendt og tilsluttet færdige solcelleanlæg. HSM Industri måtte vente fra midten af juni til december sidste år, før forsyningsselskabet Konstant koblede anlægget på nettet.
- Vi var klar til at producere på det første anlæg fra juni og kunne få hele sommerens sol med i 2021. Det er jo den bedste produktionstid på året. Så er det svært at forstå, at elselskabet skal bruge så mange måneder på at koble et anlæg på nettet og godkende det, siger Stefan Møller, værkfører og medejer af HSM Industri.
Som ansvarlig for energiprojektet mistede Stefan Møller til sidst tålmodigheden og ringede til forsyningsselskabet Konstant for at undgå, at masser af kWh-timer bare blev spildt på papirbunker og ventetid. Over 100.000 kWh timer gik virksomheden og miljøet tabt for i ventetiden fra juni til december.
- Selvom jeg rykkede, blev ventetiden alt for lang fra solcelleanlægget var færdigt, til vi blev koblet på og kunne producere. Det er helt uforståeligt, og det burde ikke være sådan, at man bare skal spilde energi fra et færdigt anlæg, siger Stefan Møller.
Solceller på facaden
Men selve solcelleanlægget på tagene af malerværksteder, sandblæserhal og produktionshaller har været en positiv oplevelse. Første etape på 1.200 kvadratmeter har nu produceret 195.000 kWh siden december sidste år.
Næste etape er netop koblet på i uge 30 med 2.400 kvadratmeter ekstra solcelleanlæg. Dermed er 80 procent af alle tagene dækkede med de sorte solceller. Tilsammen vil de to anlæg producere 600.000 ud af et årligt forbrug på 1.600.000 kWh i HSM Industri, der kører dag- og aftenhold samt weekend.
Ved eksempelvis at lade elektriske gaffeltrucks og stablere sidst på eftermiddagen er virksomheden systematisk ved at udnytte så meget som muligt af egenproduktionen. Det er mere attraktivt end at sælge overproduktion videre til elselskaberne.
Produktionen kan via en app løbende følges på mobiltelefonen. I den kommende måned vil alle medarbejdere hos HSM Industri kunne følge med i, hvor meget dagens solskin leverer direkte ned i fabrikken stikkontakter.
- Vi glæder os til at gøre vores egen energi-produktion oppe på tagene mere synlige for medarbejderne. De kan jo ikke se solcellepanelerne nede fra jordhøjde, så vi lægger tallene ud på vores info-skærme, siger Stefan Møller.
I løbet af et par år kan næste etape blive solceller på de sidste 20 procent af tagene – og på en række facader, der ligger attraktivt i forhold til solen. Hvis dette projekt føres ud i livet, vil det tilføre 800 kvadratmeter tag og 1.300 kvadratmeter facader med solcellepaneler. Dermed vil HSM Industri selv kunne producere over halvdelen af sit strømforbrug på årsbasis.