-
El
-
VVS
Ønsket om at reducere en høj el- eller varmeregning er boligejernes største motivation for at sætte gang i energirenoveringer i hjemmet. Men også hensynet til klimaet spiller i stigende grad ind. Det viser Bolius’ årlige boligejeranalyse.
I undersøgelsen bliver boligejerne blandt andet spurgt: ”Hvad fik din husstand til at overveje at gå i gang med energirenovering?” 39,6 procent svarer varmeregningen, mens 22,1 procent svarer elregningen. Dermed er de høje regninger, ifølge undersøgelsen, de to største motivationsfaktorer for at gå i gang med at skabe et mere energieffektivt hjem. (Se figur)
Motivationsfaktor og barriere
Simon O. Rasmussen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, mener at undersøgelsen understreger, at økonomi spiller en helt central rolle i forhold til at få danskerne til at energirenovere.
– Tallene viser, at økonomi – i dette tilfælde høje el- og varmeregninger – er en stor motivationsfaktor for at gå i gang med at energirenovere. Men vi ved også, at økonomi samtidig er en meget stor barriere, fordi det koster en sum penge ”up front”, at sætte gang i et energirenoveringsprojekt. Derfor er der behov for at fastholde og styrke de grønne støtteordninger, der virker, som for eksempel energispareordningen, siger Simon O. Rasmussen.
Læs også: Boligejerne har brug for en grøn gulerod
Hos Rask El, som blandt andet tilbyder energioptimering gennem salg af varmepumper, genkender man billedet af, at ønsket om en lavere energiregning er vigtigt for boligejerne.
– Det, der motiverer folk, er helt klart at spare på energien, det er der ingen tvivl om. Men der er også nogen, som investerer i en luft-luft varmepumpe for at få et bedre indeklima og muligheden for også at køle om sommeren, siger installatør og indehaver Søren Rask.
Klimahensyn spiller større rolle
Undersøgelsen viser desuden, at hensynet til klimaet i stigende grad spiller en rolle i danskernes overvejelser om at energirenovere. I en årrække har et stabilt antal på cirka 10 procent af danskerne angivet, at klimaet er en motivationsfaktor, men i 2019 er tallet steget til 14 procent, viser Bolius’ nyeste Boligejeranalyse.
– Klimaændringerne kan nu for alvor mærkes af den enkelte, og der breder sig hastigt en erkendelse af, at det ikke er nok at spare på energien – vi skal også sikre at den energi, vi producerer og forbruger, er grøn. Det betyder, at vi skal bruge langt mere grøn strøm til opvarmning af bygninger – for eksempel ved at erstatte sorte brændsler i olie- og gasfyr med grønne alternativer som varmepumper og solceller. Det giver efterhånden mening for de fleste, siger Simon O. Rasmussen.Søren Rask oplever også, at hans kunder er blevet mere klimabevidste de seneste år.
– Den konstante snak om klima og CO2 i medierne påvirker folk. Det kan vi mærke. Mange er blevet bevidste om deres CO2-udledning. Det medfører så også, at mange spørger, hvad det hjælper at spare to kilo CO2 i Danmark, hvis pengene i virkeligheden var givet bedre ud på at spare 20 kilo i Kina eller Indien. Og det er jo et relevant spørgsmål, for vi er foregangsland på energiområdet i Danmark, og hvis flere andre lande gjorde det samme som os, så ville CO2-problematikken se anderledes ud, konstaterer Søren Rask.