-
Industri
-
El
-
VVS
En procent stigning i energipriser udløser en omstilling i fremstillingsvirksomheder, som giver to procent fald i udledning af C02. Virksomhederne bliver med høje priser mere effektive og skifter til grønnere energi, viser seneste rapport fra De Økonomiske Råd.
- Pris er ganske enkelt en vigtig og effektiv driver til den grønne omstilling ude i virksomhederne. Enhver virksomhed er jo nødt til at have omkostningsniveauet for øje. Den kommende CO2-afgift vil derfor sætte endnu mere fart på den grønne omstilling hos både virksomheder og private. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at alle virksomheder oplever en ensartet afgift siger cheføkonom Maria Schougaard Berntsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
30 pct. fald i udledning
De samlede udledninger fra danske fremstillingsvirksomheder er faldet med 30 pct. i perioden fra 2001 til 2018 på trods af stigende produktion. Havde virksomhederne i denne periode ikke reduceret deres udledning pr. omsætningskrone ville fremstillingsvirksomhederne i perioden have udledt 87 pct. mere CO2. Virksomhederne har dermed været gode til at omstille løbende gennem energibesparelser, skift i energikilder, indførsel af ny teknologi samt organisatoriske ændringer. Forskydning af markedsandele mod mindre udledende virksomheder har også bidraget – dog i mindre omfang.
Omkostninger skal videre
Når fremstillingsvirksomhedernes omkostninger stiger som følge af stigende energipriser, øger de deres salgspriser. Resultaterne i rapporten fra De Økonomiske Råd viser, at virksomhederne indenfor det samme år har væltet 84 pct. af de stigende omkostninger som følge af stigende energipriser over på kunderne.
- At omkostningerne "skubbes" videre, er afgørende for at opnå de ønskede ændringer forbrugsmønstre - og dermed styrke incitamentet til at omstille blandt virksomhederne. Men når virksomhederne ikke har skubbet hele udgiftsstigningen over på forbrugeren, så viser det også, at de har valgt at tage noget af udgiften selv og mindske indtjeningen for at skåne forbrugeren, siger Maria Schougaard Berntsen.
Den grønne omstilling og opnåelse af klimalovens reduktionsmålsætninger kræver tilpasninger på tværs af dansk økonomi. Tilpasningerne forudsætter ifølge De Økonomiske Råds seneste rapport, at der skabes de nødvendige tilskyndelser. En ensartet CO2-afgift vil sikre dette ved at forøge prisen på fremstillingsvirksomhedernes energiforbrug proportionalt med CO2-udledningerne. Dermed er en CO2-afgift den mest omkostningseffektive måde at indføre de nødvendige tilskyndelser ifølge De Økonomiske Råd.
Læs mere i rapporten her.