-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Nordea-fonden øremærker 100 millioner kroner til moderne faciliteter på erhvervsskoler og FGU-skoler. Værkstedspuljen skal bidrage til flere og mere veluddannede faglærte.
Der er brug for nye generationer af dygtige faglærte. Den grønne omstilling bygger ikke sig selv, og erhvervsskolerne skal uddanne unge til et fremtidens arbejdsmarked, der bliver langt mere digitalt, teknologisk og bæredygtigt end i dag. Det kræver moderne værksteder, laboratorier og innovationsrum, hvor eleverne lærer deres håndværk i tidssvarende rammer med kompetente og engagerede undervisere.
Det er derfor en glædelig nyhed, at Nordea-fonden opretter Værkstedspuljen på 100 millioner kroner til erhvervs- og FGU-skoler. Skolerne kan søge penge til at etablere og opgradere faciliteter, investere i topmoderne teknologisk udstyr og maskiner samt kompetenceudvikle sine undervisere, hvilket i sidste ende fører til mere og bedre arbejdskraft for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer.
- Værkstedspuljen er vores bidrag til at højne kvaliteten og øge gennemførslen på håndværksuddannelserne og FGU. Vi ønsker at sende et stærkt signal til unge om, at faglige uddannelser er vigtige og værdifulde, og at alle faglærte kan være stolte af deres håndværk, siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden
Med sine 100 millioner kroner er Værkstedspuljen den største pulje i Nordea-fondens historie, og skolerne kan søge om støtte indtil 26. oktober 2023.
Negativ udvikling skal stoppe
Det faldende elevtal på erhvervsskolerne betyder, at vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte på det danske arbejdsmarked. En prognose fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, viser således, at der vil mangle 99.000 faglærte i 2030. Moderne værksteder og kompetente undervisere løser ikke udfordringerne alene, men det er en vigtig brik i forhold til elevernes motivation og trivsel, og det vil betyde, at flere gennemfører deres uddannelse, mener Tina Voldby.
- Vi sætter stor pris på donationer, der giver mulighed for at hæve kvaliteten på de tekniske erhvervsuddannelser. Det har vi behov for. Men det er afgørende, at politikerne ikke lader gode initiativer som det her stå alene. Det skal følges op med statslige investeringer, der skal sørge for, at det er de tekniske erhvervsuddannelser, hvor branchen skriger efter arbejdskraft, der prioriteres – for det er de uddannelser, der skal bære den grønne omstilling, siger Tina Voldby.
Ligesom TEKNIQ Arbejdsgiverne fokuserer Nordea-fonden på bæredygtighed, og derfor er der krav om, at det samme gælder for at alle ansøgere. Det kan for eksempel være ved at søge støtte til maskiner og udstyr, som bidrager til mindre klimabelastning.
På FGU Aarhus med cirka 500 elever hilser direktør Claus Bentsen også Værkstedspuljen velkommen.
- Vi har et nedslidt metalværksted fra 1990’erne, som vi gerne vil have opjusteret. Vi kan også blive mere digitale og bæredygtige med både udstyr og lærerkompetencer. Derfor er det en fremragende ide, at puljen også kan søges til kompetenceløft af underviserne, siger Claus Bentsen, direktør FGU Aarhus