-
Industri
2022 satte ny bundrekord med blot ni arbejdsnedlæggelser i jern- og metalindustrien. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Stabilitet og leveringssikkerhed er en stor fordel for kunder, virksomhederne og metalbranchens omdømme.
Man skal 25 år tilbage i tiden for at finde den seneste storkonflikt i Danmark. Dengang i 1998 var der 347 arbejdsnedlæggelser, der kostede 730.000 arbejdsdage i metalindustrien. Sidste år var der med blot ni arbejdsnedlæggelser det laveste antal strejker siden storkonflikten. Det kostede sidste år blot 800 tabte arbejdsdage.
- Udviklingen kan man se som en bekræftelse af, at den danske model fungerer. Arbejdsmarkedets parter er både villige til og i stand til at finde fælles løsninger i stedet for at komme i en konflikt, der ender med en arbejdsnedlæggelse. Selvom det er dyrt for de enkelte virksomheder, der bliver ramt, så viser tallene for 2022, at vi har et sundt og stabilt arbejdsmarked i Danmark, og det er værdifuldt både for virksomheder og medarbejdere, siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Tallene for de seneste 25 år tegner at klart billede af, hvor sjældne konflikterne på det danske arbejdsmarked er blevet. Det skyldes blandt andet, at parterne i en overenskomst, som den klare hovedregel ikke må konflikte – herunder typisk nedlægge arbejdet – i overenskomstperioden. Det er det, der kaldes fredspligt.
- Når vi i 2022 blot oplever ni arbejdsnedlæggelser i metalindustrien, så er der kun få virksomheder, der oplever at tabe penge, kunder og opgaver. Det er en vigtig stabilitet for branchen og i sidste ende for hele samfundet. Det øger tiltroen til branchen, at der er et minimum af konflikter mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Det betyder, at kunderne ikke skal bekymre sig om usikkerhed forbundet med arbejdsnedlæggelser, siger Maria Schougaard Berntsen
Den sidste storkonflikt i Danmark på det private arbejdsmarked var således i forbindelse med overenskomstfornyelsen i 1998.
Medarbejderne vil normalt alene kunne konflikte i forbindelse med en lovlig varslet konflikt i forbindelse med en overenskomstfornyelse, og ikke eksempelvis fordi de er utilfredse med lønnen eller lignende. Statistikken over de seneste 25 år viser derfor en tendens til flere arbejdsnedlæggelser i de år med overenskomstforhandlinger.
Endnu er der ikke tal og statistik på foråret 2023, hvor de seneste overenskomstforhandlinger fandt sted.
- Men det er mit indtryk, at industrivirksomhederne i TEKNIQ Arbejdsgiverne ikke har oplevet flere konflikter og derved tabte arbejdsdage i dette forhandlingsår end i andre år. Der har været rimelig roligt, siger Maria Schougaard Berntsen.