-
El
-
VVS
Energistyrelsen har undersøgt omfanget af gas- og oliefyr i kommunale og regionale bygninger. Som installatør får du derfor et fingerpeg om, hvad potentialet for konverteringer er i netop dit lokalområde.
Der findes omkring 4000 kommunale og regionale bygninger, der i øjeblikket bliver opvarmet af gasfyr. Det viser en ny opgørelse, som Rambøll har lavet for Energistyrelsen.
Den omfattende undersøgelse rummer en masse uddybende tal og statistikker, der kan være relevant viden for installatører. Med rapporten i hånden kan du nemlig blive klogere på, hvor der er potentielle ”konverteringskunder”, der skal have skiftet deres olie- eller naturgasfyr ud med fjernvarme eller varmepumpe.
- Opgørelsen viser, at der stadig er en hel del at komme efter i kommuner og regioner, når det handler om omstillingen til mere miljørigtige energikilder. Det er godt, at man nu får overblikket, som er første skridt i forhold til at få gjort noget ved det, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Helt overordnet er det værd at dvæle ved gasfyrede bygninger, som tegner sig for hele 13,8 procent af bygningsmassen i kommunerne. Det dækker over en bred skare af bygninger, hvor den største klump er daginstitutioner (17 procent).
Dykker man længere ned i rapporten, viser der sig geografiske forskelle, hvor især de sjællandske installatører kan glæde sig over et stort potentielt marked. 20 procent af den kommunale bygningsmasse er opvarmet med gasfyr. Til sammenligning gælder det for seks procent i Nordjylland.
Milliongevinster forude
Lægger man hele regnestykket sammen inklusive de cirka 400 oliefyrsopvarmede bygninger, så ender man med en økonomisk gevinst, der kan få de fleste kunder til at spærre øjnene op.
Den årlige besparelse på varmeregningen til de omkring 4400 gas- og oliefyrsopvarmede bygninger lyder på hele 67,5 millioner kroner ved at skifte til enten fjernvarme eller varmepumpe. Rapporten er tilmed færdiggjort i februar på baggrund af data, der var trukket før Putins invasion af Ukraine og gasprisernes himmelflugt. Gevinsten vil med stor sandsynlighed derfor være endnu højere nu.
Rapporten giver samtidig et fingerpeg om den mulige fordeling af fjernvarme- og varmepumpeløsninger. Ifølge opgørelsen ligger 546 kommunale bygninger med olie- eller gasfyr i et eksisterende eller planlagt fjernvarmeområde. Til sammenligning ligger 3781 bygninger uden for et fjernvarmeområde, hvor det derfor ville være naturligt at vælge en varmepumpeløsning.
Alle forbrugere skal ifølge regeringen i år have besked på, om de kan forvente at få fjernvarme i deres lokalområde eller skal kigge sig om efter andre løsninger.
Læs hele opgørelsen fra Energistyrelsen her