-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Det nye ferieår er begyndt i september, og det giver anledning til flere spørgsmål til TEKNIQ Arbejdsgivernes jurister. Få svarene her.
Kan medarbejderne holde forskudsferie i forbindelse med efterårsferien?
Samtidighedsferie betyder, at medarbejdere optjener og afholder ferien samtidig. Hver måned optjener medarbejderne 2,08 dages ferie og den optjente ferie kan først afholdes den efterfølgende måned. Når der fx optjenes 2,08 dage i september, kan den ferie først afholdes fra 1. oktober.
Ferieloven giver dog mulighed for, at medarbejdere kan holde ferie på forskud. Det kan fx være aktuelt for nye medarbejdere eller her i starten af ferieåret. Det nye ferieår startede 1. september, og hvis en medarbejder ønsker at holde efterårsferie i oktober og ikke har mere optjent ferie tilbage fra det netop afsluttede ferieår, vil der alene være 2,08 optjente feriedage til efterårsferien. Arbejdsgiver er ikke forpligtet til at efterkomme et ønske om forskudsferie, men parterne kan frivilligt indgå en skriftlig aftale om det.
Læs nærmere om forskudsferie her: Optjening, varsling og afholdelse af ferie (tekniq.dk)
Kan arbejdsgiver kræve, at medarbejderne holder deres fem ugers ferie?
Ja, det kan arbejdsgiver kræve, og det er netop hensigten med ferieloven, at medarbejderne skal have afholdt deres ferie og som minimum fire uger i ferieafholdelsesperioden (16 måneder). Hvis en medarbejder slet ikke har afholdt ferie ved ferieafholdelsesperiodens udløb, vil de første fire uger gå tabt og skal indbetales til Arbejdsmarkedets feriefond. Det er derfor vigtigt, at arbejdsgiver sørger for at ferien varsles og afholdes.
Skal medarbejdere varsle ferie?
Udgangspunktet er, at arbejdsgiver og medarbejder sammen aftaler, hvornår ferien skal placeres og afholdes. Hvis parterne ikke kan blive enige, er det arbejdsgiver og ikke medarbejder, der varsler ferien til afholdelse.
Varslet for hovedferien (3 ugers ferie fra 1. maj – 31. september) er tre måneder og den øvrige ferie varsles med en måned.
Hvis en medarbejder har været syg i sommerferien og bliver raskmeldt fx 4. september, kan vi så udbetale den sommerferie, som ikke er afholdt på grund af sygdommen?
Nej, sommerferie/hovedferie kan ikke udbetales eller overføres i dette tilfælde. Den ferie, der er optjent i ferieåret september 2022 til august 2023, skal afholdes i ferieafholdelsesperioden som går til 31. december 2023. Medarbejderen skal derfor holde sin hovedferie inden udgangen af december.
Vi nærmere os ferieafholdelsesperiodens afslutning den 31. december, og TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler derfor, at medlemsvirksomhederne danner sig et overblik over medarbejdernes resterende ferie, og hvordan det skal håndteres. Læs mere her: Varsling af ferie