-
El
-
VVS
Et hackerangreb på database for kølevirksomheder gør det svært at finde frem til de rigtige godkendelser. I værste fald kan det føre til ulovligt udført arbejde.
I januar blev Kølebranchens Miljøordning (KMO) ramt af et hackerangreb, hvilket lagde hjemmeside og database med godkendelser på is for alle virksomheder, der arbejder med kølemidler. Det har gjort det mere end almindeligt svært at finde ud af, hvilke virksomheder der har de rigtige godkendelser.
- Vi har 23.000 godkendelser liggende på alle virksomheder, der arbejder med kølemidler, men da vores database har været lukket ned siden angrebet, så har vi været nødt til at udstede midlertidige godkendelser, siger Kim Valbum, der er sekretariatsleder i KMO.
Læs også: Det skal du vide om kølemidler i varmepumper
Han understreger, at der ikke er sluppet personfølsomme data ud i forbindelse med angrebet, men at systemet er designet, så databasen automatisk lukkede ned i forbindelse med, at hjemmesiden blev angrebet. Men samtidig er han klar over det besvær, det giver i branchen, når man ikke har mulighed for at søge frem på hjemmesiden om ens godkendelse er udløbet.
- I princippet kan det betyde, at der bliver udført et ulovligt anlæg, hvis godkendelsen er udløbet, men man kan altid kontakte os, og så tjekker vi op på det, siger Kim Valbum.
Først opdateret om 10 måneder
Ifølge sekretariatschefen bliver der gjort alt for få databasen op at stå igen. Det betyder blandt andet, at KMO sender 600 mails ud om ugen med orientering til kølevirksomhederne om, at de skal ind og registrere sig igen – uanset om deres godkendelse er udløbet eller ej.
Men alligevel vurderer KMO, at databasen først er fuldt ajourført til september næste år.
- Man er fuldstændig magtesløs, når sådan noget rammer, men vi har lært meget af det. Vi har selvfølgelig også indført mere sikkerhed, hvilket blandt andet betyder, at man skal registrere sig med NemID som installatør i forhold til tidligere, hvor det bare var en mailadresse og en kode, siger Kim Valbum.
TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at sagen understreger alvoren af hackerangreb, som i sidste ende kan ramme både kunder og virksomheder. Af samme grund er det vigtigt at højne sikkerheden.
- Det er meget uheldigt, at virksomhederne - på baggrund af nedbruddet – skal rammes af bøvl og besvær med at genansøge godkendelser, de allerede har. Myndighederne har ansvaret for at passe godt på godkendelserne, og derfor bør det være en myndighedsopgave at sikre, at virksomheder ikke skal genansøge om gældende godkendelser, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.