-
El
-
VVS
Arbejdstilsynet har foretaget enkelte præciseringer om gravides løftearbejde i AT-vejledningen om gravide og ammendes arbejdsmiljø. Det betyder, at det slås fast, at løft af byrder over 10 kg mange gange om dagen, kan udgøre en risiko for for tidlig fødsel.
Samtidig præciserer Arbejdstilsynet, at ved løft af byrder over 10 kg tyder forskning på, at gravide har risiko for spontan abort og for tidlig fødsel ved en samlet daglig løftemængde over 1.000 kg.
- Arbejdsgiverne har i mange år skånet gravide for tunge løft og typisk flyttet kvinderne til mindre belastende arbejde. Med den nye præcisering er der kommet egentlige tal på løft og vægt, som er gode at bruge som rettesnor, når man udarbejder sin arbejdspladsvurdering af den enkelte arbejdssituation, siger chefkonsulent Lone Alstrup, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Omplacering?
Som arbejdsgiver skal man sikre, at gravide og ammendes arbejde er planlagt og tilrettelagt således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Der skal laves en arbejdspladsvurdering af, om der er forhold, der kan være skadelige for den gravide kvinde og for fosteret eller barnet. Så man kan undersøge, hvilke arbejdsopgaver som den gravide ikke kan varetage, eller om der skal stilles nye eller andre tekniske hjælpemidler til rådighed for at aflaste.
Vurderingen bør laves i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen. I forbindelse med vurderingen kan det være, at man får svært ved at finde arbejdsopgaver til den gravide i hele perioden. Så er det en god ide at tænke i retning af en midlertidig anden placering i virksomheden eller evt. efteruddannelse.
Vejledning
Læs hele vejledningen her: Gravides og ammendes arbejdsmiljø - Arbejdstilsynet (at.dk)
BFA Industri har også lavet en vejledning, der kan findes her:
https://www.bfa-i.dk/media/lolnzukr/gravide-web.pdf