-
Beslagsmede
20-årige Julie Gerner får målt og registreret hvordan hun går, står, løfter og bukker sig i stalden som beslagsmed – i uge 20 af sin graviditet. Målingerne indgår i stort forskningsprojekt om graviditet og arbejde for kvinder i mange forskellige fag.
Hvor mange kilo tror du, at selve hesten vejer?
Og hvad med det ben, du løfter og holder, imens du arbejder?
Og hvad vejer værktøjet – eksempelvis hammeren?
Julie Gerner er i lære som beslagsmed hos sin far Søren Gerner. Denne forårsdag arbejder de – mester og lærling - i en stald med fire heste på en gård ved Hvalsø på Sjælland. Men de er ikke alene. Læge og Ph.d.-studerende Hannah Nørtoft Frankel fra Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital er med i stalden – og stiller de mange spørgsmål om hesten, arbejdsstillingen, værktøjet og meget andet.
Julie er 20 år og gravid med en mave, som her i 20 uge kræver sin plads af arbejdsbukserne. Den kvindelige lærling piller sko af, renser op, beskærer lidt og gør det meste klart til mester, der slår skoene på.
Indimellem skal Julie lige have rettet ryggen ud.
Belastende arbejde
- Min kæreste er heldigvis sød til at massere min ryg efter fyraften. Det har jeg behov for. Jeg har også et sted ved skulderbladet og den ene balle, hvor det giver et stik. Så jeg mærker belastningen nu, siger Julie Gerner.
Den kommende mor kom i kontakt med projektet om arbejdsbelastning og graviditet ved sin første konsultation ved jordemoderen. Her hørte hun om arbejdsmiljøprojektet, der er navngivet ”Precise.”
- Dette projekt handler om belastende arbejde og graviditet – og det er jo min situation her i stalden. I fremtiden vil det blive mange andres situation, for der kommer mange unge kvinder ind i beslagsmedefaget netop nu som lærlinge. Derfor er det megainteressant at være med i dette projekt for mange kommende beslagsmede, siger Julie Gerner.
Frygten for et spark
De fleste frygter umiddelbart for et spark fra en hest, når man arbejder i stalden med en stor rund mave. Men det fylder ikke meget hos Julie.
- Jeg har været i lære siden august sidste år. Jeg er ikke blevet sparket en eneste gang, men en hest har da bidt mig i ryggen, siger Julie med et smil.
Måleudstyr
Læge Hannah Nørtoft Frankel taper måleudstyr på låret og på ryggen af beslagmedlærlingen, som registrerer hvert et buk, og hvor meget Julie står og går de næste syv dage. Det giver præcist datamateriale at arbejde videre med.
- Vi er meget glade for at have Julie med fra denne profession. Lærere, sosu-assistenter sygeplejersker og mange andre kvindefag er repræsenteret i projektet. Men det er også vigtigt for os også at få denne type arbejde med i undersøgelsen, så vi kan vurdere, hvor stor arbejdsbelastningen er for den gravide i dette fag, siger Hannah Nørtoft Frankel, der typisk observerer en deltager to gange undervejs i graviditeten.
Måling af belastning
Læge Hannah Nørtoft Frankel taper måleudstyr på låret og på ryggen af Julie Gerner
Tidlig orlov?
Selv håber Julie at kunne arbejde frem til uge 30 af graviditeten. Men det er mester – og kommende morfar – Søren Gerner ikke helt enig i. Han tror ikke, at det er realistisk at stå bukket i stalden med maven sidst i graviditeten.
Forskningsprojektet er navngivet ”PRECISE” og løber over tre år. Selvom Julie nu repræsenterer beslagsmedefaget, så er forskerne også interesseret i at komme i kontakt med andre kvindelige beslagsmede og øvrige kvindelige håndværkere i den fødedygtige alder for at lave de samme målinger til sammenligning.
Interesserede kan henvende sig til projektet via denne mail:
bfh-fp-precise@regionh.dk