-
El
-
VVS
Elinstallatører landet over mangler faglærte hænder. Men ikke hos Skals Installationsforretning, som har formået at fastholde tre generationer af elektrikere. Det gode kollegiale samvær er årsagen, mener ejerne af virksomheden.
El flyder i årerne hos familien Frandsen fra Skals-området nord for Viborg. Både farfar, far og to sønner har eller har været ansat hos den samme virksomhed: Skals Installationsforretning, som i daglig tale bare kaldes Skals El.
Alle er de startet i virksomheden som svend eller lærling, og alle har de været der størstedelen af deres arbejdsliv. Det er det gode kollegiale samvær og den gode tone, som trækker, fortæller faren, Bent Frandsen. Han har kun brugt tre år hos en anden virksomhed, hvorefter han søgte tilbage til Skals El. Det er indtil videre blevet til 31 år:
– Jeg var ikke helt tilfreds der, hvor jeg var. Jeg var til gengæld en tryghedsnarkoman og vidste, hvad det var, arbejdet her indebar. Det er vigtigt at være et sted, hvor man kan snakke sammen både mester og svend i en god tone, og det kan man hos Skals El.
Det er Bent Frandsens’ søn, 29-årige Jakob Frandsen, enig i:
– Da jeg var i praktik i en anden virksomhed under mit studie til elinstallatør, fandt jeg ud af, at tonen ikke er helt ens alle steder. Hos Skals El kan man spørge om alt.
Gode kollegaer vigtigere end lønbonus
Det er den samme oplevelse, ejer af Skals El, Søren Vestergaard Jensen har af, hvordan man fastholder gode medarbejdere:
– Lønnen betyder slet ikke lige så meget som den gode tone og det sociale.
Derfor har han stort fokus på at dyrke de nære personlige relationer gennem sociale arrangementer og i det daglige. Derudover forsøger han så vidt muligt ikke at hakke nedefter, når kunderne står og tripper, men bevarer i stedet den gode tone – også i pressede situationer:
– Vores hverdag kan være hektisk, og kunderne kan være pressede. Det pres kan smitte fra mig til montørerne. Jeg har stort fokus på, at det ikke sker, fortæller Søren Vestergaard Jensen.
En anden ting, som er vigtig for at fastholde medarbejdere, er, at de har mulighed for at udvikle deres faglighed, mener Søren Vestergaard Jensen.
– Det er vigtigt at blive udfordret på arbejdet og få opgaver, man gerne vil have. Det er dog let her, fordi vi laver meget forskelligt – som parcelhuse, landbrug, fabrikker og det offentlige.
Forskellige generationer har forskellige ønsker
For 84-årige Frandsen har de sociale relationer helt klart gjort en stor forskel i hans arbejdsliv, fra han blev ansat i 1961, til han gik på pension i 2014. Han har kun haft cirka fem sygedage og var 81, da han valgte at forlade arbejdsmarkedet.
– Dengang havde vi skovlen med under armen hver dag, og det var meget manuelt. Alligevel var der altid en god tone.
Han kommer fra en tid, hvor man blev, der hvor man var. Hvor ens arbejdstitel var ens identitet.
I dag er det anderledes. De yngre generationer skifter hurtigere og mere mellem arbejdsstederne. Indtil videre er Jakob Frandsen glad for at være ved Skals El, men lillebroren Jonas Frandsen er lidt mere i tvivl.
Han er blevet færdigudlært ved Skals El med et 12-tal og skal nu læse til automationsteknolog. Han vil gerne tilbage, men det kommer an på, om der er et job, som opfylder hans interesser inden for automation:
– Det skal give mening for mig, og det tror jeg, det kan ved Skals El. Der er mange forskellige opgaver, som er spændende, og så har vi det virkelig godt sammen.
Fastholdelse redder ikke branchen
Endnu har Søren Vestergaard Jensen og hans far Ole Jensen, som sammen ejer og driver Skals El, ikke haft problemer med at have nok hænder til arbejdet.
Det står i skarp kontrast til resten af branchen. Det sidste år har 30,5 procent af el-installationsvirksomhederne oplevet produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Faktisk lander elektrikere helt nede på en trist tredjeplads over de fag, hvor virksomhederne har størst problemer med at skaffe nok hænder, fremgik det af en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering lavet i juni 2018.
– Det er helt klart positivt at kunne fastholde sine dygtige medarbejdere, så vigtige kompetencer ikke går tabt, anerkender Ole Jensen.
Eksempelvis har det været til stor gavn at have Johannes Frandsen ansat som senior, idet en gammel elinstallation i et privat hjem i lokalområdet ofte er blevet lavet af ham. Derfor har han kunnet guide de yngre generationer.
Men det er lige så vigtigt, ligefrem en samfundsopgave, at tage lærlinge ind i virksomheden, mener han. Lige nu har Skals El fem lærlinge og 10 svende.
– Det er en force at kunne ansætte lærlinge efter deres uddannelse. Det er også en pligt, mener Ole Jensen.