-
El
-
VVS
Det er nemt at undgå de mest almindelige fejl ved opsætning af varmepumper, lyder det fra ekspert.
Nye tal fra Ankenævnet for Tekniske Installationer viser, at opsætning af varmepumper er én af de installationstyper, der har givet anledning til klager i år. Men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger Kent Bisgaard, energirådgiver hos SLF, der i denne uge, holdt oplæg til en VE-installatør temadag hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Det er ikke kompliceret. En varmepumpeinstallation kan være en enkel installation, man skal bare huske at gøre de ting, man har lært. Det er typisk helt simple fejl, der kan undgås, hvis man holder sig til side 1 eller side 2 i lærebogen, siger Kent Bisgaard.
Han har tidligere været ansat hos Thermia, hvor han oplevede, at ca. 70 til 80 procent af de fejl de fik opkald omkring, var flow-relaterede fejl. For ham handler hans oplæg om at gøre installatørerne så konkurrencedygtige som muligt, ved at de sørger for en sikker, enkelt og veludført installation, da dette også medfører den højeste virkningsgrad for varmepumpen.
Hver fjerde klage handler om varmepumper
Tallene fra Ankenævnet for Tekniske Installationer viser, at 25 procent af klagerne i år omhandler varmepumper. Det er i rene tal 75 varmepumpeinstallationer ud af i alt cirka 21.000 varmepumpeinstallationer i år. Man skal dog passe på med at lave en direkte kobling mellem klager omhandlende varmepumper og installationen af dem, der kan nemlig være mange forskellige faktorer, der spiller ind, når kunder vælger at indgive en klage. Men et godt udgangspunkt er, at anlægget er velfungerende:
- Hvis anlægget kører optimalt, så er der mindre risiko for klager. Så enkelt er det, så man kan lige så godt tage tyren ved hornene og blive så dygtig som muligt på baggrund af de fælles erfaringer, siger Birger Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han understreger, at første trin i processen er at vælge den korrekte varmepumpe, og dernæst skal man selvfølgelig sørge for, at den bliver indstillet og installeret korrekt. Eksempelvis skal man sørge for at regulere, så Delta T er tilpasset til den enkelte varmeafgiver:
- En af de væsentligste fejlårsager er, at man ikke får lavet balancering af varmeanlægget. Det er ikke svært, men man er nødt til at forholde sig til det. Det er på ingen måde kompliceret, men det sker bare ikke nødvendigvis ude i dagligdagen. Så det er mit budskab, når jeg kommer rundt: Man behøver ikke at gøre noget vildt, for at komme godt i mål, man skal bare huske det basale, siger Kent Bisgaard.
Kilde: Ankenævnet for Tekniske Installationer. Tallene gælder fra 1. januar 2023 til og med 11. oktober 2023. Det samlede antal klager er 288.
Ankenævnet for Tekniske Installationer
-
Ankenævnet for Tekniske Installationer er et privat godkendt ankenævn, hvis vedtægter er godkendt af Erhvervs- og Vækstministeriet.
Ankenævnet blev stiftet i 2006 af brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne, Forbrugerrådet Tænk og Parcelhusejernes Landsforening med det formål at medvirke til en nem og effektiv løsning af uoverensstemmelser mellem forbrugere og bygningssmede, el- og vvs-installatører.
Ankenævnet behandler klager fra forbrugere mod erhvervsdrivende, der er etableret i Danmark, over el-, vvs- og smedearbejder samt elinstallationsrapporter udført efter huseftersynsordningen.