-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Regeringen lægger med nyt udspil op til at sænke generationsskifte-skatten. Det er et stort skridt mod at fremtidssikre landets mange familieejede virksomheder og arbejdspladser, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Det var en tydeligt bevæget installatør, Jens Christophersen, der torsdag morgen forklarede, hvad det betyder at kunne give livsværket videre til tredje generation. For det handler langtfra kun om økonomi.
- Der er også rigtig mange følelser i det, sagde Jens Christophersen til TV2 News.
Anledningen var regeringens nye erhvervspakke, "Et stærkere erhvervsliv", der blandt andet vil sænke generationsskifteskatten fra 15 til 10 procent. En lavere generationsskifteskat vil betyde, at virksomhedernes egenkapital bliver mindre udhulet, når næste generation skal overtage. Med de nuværende regler er der eksempler på danske virksomhedsejere, der har været nødsaget til at sælge livsværket til en udenlandsk kapitalfon frem for at lade familien føre virksomheden videre.
I interviewet er Jens Christophersen flankeret af datteren, Mie Asp Christophersen, der nu har overtaget ejerskabet i Kastrup-virksomheden med knap 80 år på bagen. Begge gav udtryk for, at det ville have været utrolig hårdt at skulle sælge til kapitalfond, som er alternativet til at føre virksomheden videre på familiens hænder.
- Det havde ikke været særligt sjovt. Jeg er født ind i den her virksomhed og har været med, siden jeg var helt lille, hvor jeg sad ude i varevognen, lød det blandt andet fra Mie Asp Christophersen i interviewet med TV2 News.
Et stort skridt for at sikre livsværket
TEKNIQ Arbejdsgiverne har længe arbejdet for at sikre bedre forhold for virksomheder, der skal give livsværket videre. Derfor er det værd at rose regeringen for det nye udspil, som er med til at fremtidssikre både virksomheder og arbejdspladser.
- Generationsskifteskatten skaber usikkerhed og er en hindring for vækst og udvikling i familieejede virksomheder, som er helt vitale for både beskæftigelsen og det omkringliggende samfund - især uden for de store byer. Vores familieejede virksomheder udgør rygraden i dansk økonomi, og det er afgørende, at vi sikrer de bedste betingelser for deres fortsatte succes.
Ifølge regeringen er det planen, at de nye regler skal gælde fra 1. oktober 2024.
Der er cirka 60.000 familieejede virksomheder i Danmark og blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer er det 28 procent, der er familieejede.
-
Afgiftssatsen nedsættes: Regeringens udspil “Et stærkere erhvervsliv” indebærer en nedsættelse af bo- og gaveafgiftssatsen fra 15% til 10% ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed til et nært familiemedlem.
-
Værnsregler indføres: For at forhindre kortvarig omlægning af passiv formue til erhvervsvirksomhed i forbindelse med arv eller gave, indføres værnsregler. Disse kræver, at overdrageren skal have ejet virksomheden i mindst 1 år før overdragelsen, og erhververen skal opretholde ejerskabet i mindst 3 år.
-
Mulighed for at udskyde beskatning: Regeringens udspil “Et stærkere erhvervsliv” gør det muligt at overdrage ejendomsvirksomheder med skattemæssig succession, hvilket udskyder avancebeskatningen til modtageren afstår virksomheden.
-
Lempelse af beskatning: Aktiv virksomhed med udlejning af fast ejendom betragtes ikke længere som passiv kapitalanbringelse, hvilket gør det muligt at overdrage ejendomsvirksomheder med succession og lempelse af beskatningen ved generationsskifte.Kilde: "Et stærkere erhvervsliv", regeringen juni 2024