-
VVS
I årets første syv måneder er der nedtaget over 8000 gasmålere i Danmark, hvilket er markant flere end sidste år. Der er dog stadig lang vej til målet, hvis de politiske ambitioner skal indfries.
Der er fyret godt op under danskernes lyst til at vriste sig fri af naturgas. Det kan man blandt andet se på baggrund af tal fra Evida, der står for at drive gasnettet i Danmark. Til og med juli i år er der nedtaget 8.119 gasmålere.
Selskabet har ikke direkte sammenlignelige tal fra sidste år på grund af ændrede dataopgørelser, men der er ingen tvivl om, at det er markant mere end sidste år, forklarer strategi- og udviklingsdirektør Peter Kristensen fra Evida.
Omvendt er der stadig et godt stykke op til målsætning om at få naturgassen helt ud som boligopvarmning i 2035, forklarer direktøren.
- Jeg tror, at væksten vil fortsætte frem mod 2035, hvor naturgas til opvarmning i boliger skal være udfaset. Det vil betyde mellem 20.000 og 25.000 afkoblinger om året. Hvor hurtigt det går afhænger blandt andet af udrulningen af fjernvarmen, og hvor hurtigt jeres medlemmer kan installere varmepumper, men vi forventer en stor acceleration i antallet af afkoblinger, siger Peter Kristensen.
Gasdistributøren har af samme grund meget travlt med at følge med lysten til at konvertere, men strategi- og udviklingsdirektøren forklarer, at det ikke skal få negative konsekvenser for kunderne. Af samme grund stopper acontobetalingen fra den dag, der er anmeldt en nedtagning.
- Vi har gjort en del for at kunne følge med. Det betyder blandt andet, at vi stopper acontobetalingen med det samme. Hvis kunden har meldt ind, at man overgår til en anden varmekilde per 17. oktober, så stopper vi også betalingen fra den dag. Der kommer så en slutopgørelse efterfølgende, da det er et beregnet forbrug, men acontobetalingen stopper med det samme, siger Peter Kristensen.
Find vej til korrekt registrering
Når så mange vælger at udskifte gasfyret med en anden varmekilde i de her år, er det samtidig en hel ny situation for alle parter. Det gælder også installatørerne, der skal stå for selve afpropningen og anmeldelsen af nedtagningen af gasfyret. Her er det vigtigt at være helt skarp på, at det bliver gjort på den rigtige måde til Sikkerhedsstyrelsen – ikke Evida.
- Installatøren nedtager installationen og sørger for afpropningen, men det kan gå galt i selve registreringen via Virk.dk til Sikkerhedsstyrelsen, og så kan installatøren risikere at få bøder efterfølgende, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hun opfordrer derfor installatørerne til at anmelde lukningen af installationen hurtigt på Virk.dk samt sikre sig den nødvendige dokumentation. Det drejer sig om fotos af afpropningen og selve kvitteringen fra Virk.dk, så alt er samlet på sagen i tilfælde af problemer senere.
Evida indberetter løbende til Sikkerhedsstyrelsen, hvis der problemer med afpropninger i forbindelse med frakobling af gasfyr. Frem til den 19. august er der i år anmeldt 113 sager om mangelfulde eller fejlagtige afpropninger. Samlet set er der som nævnt nedtaget over 8.000 gasmålere frem til august.
Læs mere anmeldelse af nye, ændrede og lukkede gasinstallationer her