-
Industri
Metalindustriens gennemsnitlige årlige udgift til el og gas steg med 275 % fra 2020 til 2022, viser nye tal. De kommende årsregnskaber vil afdække konsekvenserne af et år med historisk høje energipriser.
De massive inflationsstigninger i løbet af 2021 og 2022, som følge af blandt andet stigende energipriser, har ramt industrivirksomhederne inden for metal i lige så høj grad som den private forbruger.
Nyeste tal fra Danmarks Statistik skønner, at industriens udgifter til elektricitet og naturgas vil ende omkring 20 mia. kr. i 2022 imod 5,7 mia. kr. i 2020. Priserne er altså steget med mellem fire og fem gange prisen i 2020 for de to energiformer. For metalindustrien er den gennemsnitlige årlige udgift steget med 275 % fra 2020 til 2022.
Udviklingen skyldes i særdeleshed de stigende omkostninger på naturgas. Det tog fart som følge af Ruslands invasion af Ukraine og det efterfølgende stop af anvendelsen af russisk gas.
- Når priserne stiger på så ekstrem vis, som det var tilfældet sidste år, så har det store konsekvenser. Virksomhederne skal enten omstille produktionen til anden energikilde, acceptere de forhøjede udgifter, nedjustere produktionen eller løbende flytte hele eller dele af regningen til kunderne. Årsregnskaberne for 2022 vil vise konsekvenserne af energiprisernes himmelflugt, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Presset økonomi
En stigning på 275 % sidste år kan for det enkelte medlem betyde, at økonomien i virksomheden er mere presset end ved indgangen til 2022. Dertil skal man lægge, at afmatning og øget lønkrav for kompensation af reallønstabet samt en historisk dyr overenskomst for 2023 kan påvirke udsatte virksomheders økonomi yderligere.
- At virksomhederne har anvendt flere midler til betaling af energiregninger kan få betydning for andre dele af driften og udviklingen af virksomheden. F.eks. at virksomheden må udskyde investeringer, som kunne bidrag til forbedret produktivitet eller grøn omstilling af branchen frem mod CO2-afgiften i 2025, siger Maria Schougaard Berntsen.
Ny forsyningskrise?
Heldigvis har de første måneder af 2023 vist en nedgang i priserne på både el og naturgas. Priserne er nu tæt på niveauet inden invasionen.
- Det er vores vurdering i TEKNIQ Arbejdsgiverne, at priserne stabiliserer sig i løbet af 2023. Men det er vigtigt at have for øje, at priserne igen i efteråret vil være særlige følsomme ved lave lagerbeholdninger, siger underdirektøren fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Er lagerbeholdningerne for lave i efteråret, når vinteren rammer i slutningen af 2023, kan Danmark således igen stå i en forsyningskrise, som den vi forberedte os på i den netop afsluttede vinter.