-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
80.000 lønmodtagere mærker nu for alvor, at de skylder det offentlige store beløb. Fra efteråret trækker Gældsstyrelsen op til 60 procent af nettolønnen. De sker via forhøjede skatteprocenter. Derved har virksomhederne ingen aktiv rolle i gældsinddrivelsen hos deres medarbejdere.
Gældsstyrelsen er i fuld gang med at gennemføre de nye regler for lønindeholdelse. For borgere med de højeste indkomster bliver den øvre grænse for, hvor høj en procentdel af nettoindkomsten (dvs. indkomsten efter skat), som Styrelsen kan trække, hævet fra 40 til 60 procent. Samtidig bliver trækket en anelse mindre for borgere med de allerlaveste indkomster, men til gengæld kan der fremover trækkes for alle gældstyper i stedet for blot nogle få, udvalgte gældstyper.
De nye regler betyder, at en lønmodtager med en indtægt på eksempelvis 417.000 kroner i fremtiden kan trækkes 8.750 kroner af nettolønnen hver måned.
- Med de nye regler vil nogle borgere fremadrettet opleve, at vi trækker mere i deres indkomst, end de har været vant til, men omvendt betyder det også, at de bliver gældfrie hurtigere, siger direktør i Gældsstyrelsen, Anne-Sofie Jensen i en pressemeddelelse om de nye regler.
Effektiv model
Modellen med løntræk hos medarbejdere via en stærk forhøjet skatteprocent er der opbakning til hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Det er en effektiv model, som ikke betyder en administrativ byrde for arbejdsgiverens side. Det er vigtigt, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Omkring hver femte dansker har gæld til det offentlige i form af ubetalte skatter, bøder, underholdsbidrag, forsyningsafgifter osv. Borgere og virksomheders samlede gæld løb ved udgangen af 2021 op i 145 milliarder kroner, men gældens reelle værdi baseret på skyldnernes betalingsevne er på cirka 35 milliarder kroner.
Gældsstyrelsen har lavet en række eksempler på, hvad og hvordan man kan blive trukket i løn i fremtiden.