-
Industri
Virksomhedernes grønne initiativer er sjældent nemme at få øje på. Men virksomheden BEMA i Haderslev har med 60 frugttræer, 70 bærbuske og vilde blomster langs produktionshallerne nu skabt synlighed omkring sine indsatser for miljøet. Samtidig gør solceller på taget virksomheden selvforsynende.
De 60 medarbejdere på BEMA vil i fremtiden kunne plukke en håndfuld ribs eller solbær til formiddagskaffen eller et friskt æble til dessert efter frokosten. De grønne arealer omkring administration og produktion er nemlig blevet aktiveret fra en stor grøn plæne til et blomstrende område med masser af frugttræer og bærbuske af forskellige slags.
Planen er, at det kan tiltrække bier og andre insekter, samt at de vilde fugle kan få noget at leve af i den lille plantage foran metalvirksomheden, der er specialist i at fremstille transportsnegle.
Samtidig er der også sået en blanding af vilde blomsterfrø langs produktionshallerne, som ligeledes vil skabe øget biodiversitet – og ikke mindst fryde øjet for alle i stedet for de sædvanlige græsarealer.
Selvforsynende med el
- Den største investering i en grøn omstilling her på BEMA er i virkeligheden, at vi har lagt 2.000 kvadratmeter solceller på tagene. Det anlæg kan producere el svarende til vores årsforbrug på 400.000 kWh, og det er en vigtig del af vores grønne omstilling, siger direktør Jørgen Strøm.
Til forskel fra den nye frugt- og bærplantage er det svært at få øje på den grønne investering på taget i højderne. Men det glæder direktøren, at den strømforbrugende virksomhed fremover vil kunne dække eget forbrug. Der vil være overproduktion af el til videresalg i sommerperioden – og behov for køb i de mørke vintermåneder.
- Jeg forventer, at der i de kommende år vil komme øgede krav til industrivirksomheder om at etablere grønne løsninger til energiforbruget. Dette er vi nu forberedte på med det nye anlæg på tagene. Den samlede løsning er relativ omkostningsneutral set over en periode på 5-7 år. Alt sammen til glæde og gavn for både naturen, os selv og vores kunder, siger Jørgen Strøm.
Armaturer skrottet
Anlægget er finansieret via realkredit i koncernens ejendomsselskab. Besparelsen på el ligger i driftsselskabet. Koncernen oplister fordelene ved eget anlæg på firmaets website:
- Vi udleder som virksomhed mindre CO2
- Vores samlede miljøprofil styrkes
- Vi kan dække vores elforbrug af, så vi ikke bliver så følsomme over for udsving i energipriserne.
Allerede inden solcelleanlægget havde BEMA udskiftet alle lysarmaturer, så der nu er LED belysning både i produktionen og administrationen. Den investering gav i sig selv en meget stor besparelse i strømforbruget.
2.000 kv. meter solceller gør BEMA selvforsynende med el
Bæredygtighedskonsulent Bjørn Hove fra TEKNIQ Arbejdsgiverne er imponeret over den sønderjyske virksomheds indsats.
- BEMA går ”all in” på den grønne omstilling med initiativer, der adresserer både klimakrisen og biodiversitetskrisen. Energiomlægning og anvendelse af andre energikilder, f.eks. solceller, er blandt de mest effektive tiltag, når der gælder om at reducere CO2-udledningen. Beplantning med bærbuske og frugttræer er godt for insekter og dyr, og det danner jo samtidig en smuk ramme om virksomheden. I mine ører lyder det som en ren win-win, siger Bjørn Hove.