-
El
-
VVS
Nye EU-regler giver forbrugere og virksomheder ret til at få adgang til de data, de selv har genereret. Det er meget positive nyheder for installations- og industrivirksomhederne, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
EU har med den nye Dataforordning gjort det muligt for både forbrugere og virksomheder at få adgang til de data, deres egne elektroniske produkter er med til at skabe. Forbrugerne vil dermed kunne dele dataene, så eksempelvis en installationsvirksomhed kan lave nye smarte løsninger for kunden, og industrivirksomheden kan handle på egen data.
– Vi er meget positive over, at vi nu kommer tættere på at kunne indfri potentialet i alt den data, der indsamles. Fremover vil det blive lettere for vores medlemmer at målrette servicebesøg, at skræddersy energiløsninger og at lave besparelser på blandt andet administrationstid. Det vil også blive nemmere at etablere smarte løsninger i bygninger og i byer, hvor man kan målrette energiforbrug og rengøring til de områder, hvor det er nødvendigt, siger Troels Blicher Danielsen, der er adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han mener, at det vil accelerere den grønne omstilling, hvis vi begynder at dele data meget mere med hinanden – særligt på energi- og forsyningsområdet.
– Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, men meget af den data, vi genererer, er i dag ejet af for eksempel store internationale tech-virksomheder. Den data får vi nu selv ejerskab over. Vi tror, at vores medlemmer kan sikre en dansk førertrøje inden for grøn digitalisering med de nye regler, siger Troels Blicher Danielsen.
Nye regler for mindre bureaukrati
Direktøren mener, at regeringen allerede nu skal gøre sig konstruktive tanker om, hvordan den nye lovgivning skal implementeres herhjemme, og hvem der i sidste ende skal stå for det.
Han understreger, at de nye regler for alt i verden ikke må blive et administrativt og dyrt monster for danske virksomheder. Der bør være proportionalitet i reglerne.
– Når private virksomheder deler mere og mere data, og staten får større indsigt i virksomhedens virke, så bør der sideløbende tænkes i at mindske antallet af tilsyn for virksomheden, siger Troels Blicher Danielsen.
Med automatisk erhvervsrapportering, som den nye regering har forpligtet sig til at arbejde videre med, får Erhvervsstyrelsen - og forhåbentlig - flere myndigheder større indsigt og mulighed for kontrol med virksomhedernes regnskaber. Det skal også være med til at lette kontrolbesøg fra skat.
- Vi mener i forlængelse heraf også, at man allerede nu burde kigge ind i yderligere automatisering af indberetninger i projektet automatisk erhvervsrapportering, så virksomhederne ikke risikerer at skulle investere i nye bogføringssystemer igen i nærmeste fremtid, understreger Troels Blicher Danielsen.
Europa-Kommission tager aftalen højde for forretningshemmeligheder og bibeholder incitamentet til at arbejde med højkvalitetsdata. Men den endelige aftaletekst er ikke på plads endnu.
Derudover stiller den nye forordning nogle tekniske krav til, hvordan data skal stilles til rådighed, og at data skal stilles til rådighed hurtigst muligt.