-
El
-
VVS
Nyt projekt bliver udstillingsvindue for fremtidens grønne byggepladser, der skal være med til at nedbringe CO2-udledningen fra bygge- og anlægsbranchen.
Et nyt projekt med Teknologisk Institut og Per Aarsleff A/S i spidsen, kaldet "Fremtidens grønne byggeplads" skal i løbet af de næste tre år undersøge effekten af forskellige tiltag. Det omfatter blandt andet en smart energiinfrastruktur med solceller og varmepumper på skurvognene suppleret med et energilager til udjævning af belastning. Teknologisk Institut vil afdække og analysere elforbruget for at identificere mulige energibesparelser og øget fleksibilitet.
Læs også: Direktører: God forretning i klimapartnerskaber
- Vi ønsker at give branchen evidens for, hvilke grønne tiltag der giver mest klima- og miljøeffekt for pengene. Vi afprøver derfor en række alternative drivmidler og andre teknologier til at reducere energiforbruget på byggepladsen. Dermed får branchen et bedre grundlag for at træffe beslutninger for den grønne omstilling, siger Lars Overgaard, projektleder, Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.
Det sker også ved hjælpe af alternative brændstoffer, som et netværk af sensorer løbende måler effekten af i forhold til både luftkvalitet og støj.
Byggeplads som udstillingsvindue
Per Aarsleff A/S deltager i projektet med én eller flere byggepladser, som endnu ikke er valgt. Byggepladsen bliver et udstillingsvindue for, hvad man kan opnå af primært CO2 reduktioner men også reduktioner af støv og støj med maskiner, materiel og mandskab.
Læs også: København får sin første grønne byggeplads
- Vores byggepladser ligger ofte i tæt bymæssig bebyggelse. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi minimerer vores påvirkning af miljøet. Projektet vil give os et billede af, hvad vi kan gøre for at reducere emissioner ved for eksempel at anvende eldrevne køretøjer i stedet for diesel og ændre vores adfærd ved for eksempel at reducere kørslen på pladsen, siger Lars Dithmer, bæredygtighedschef hos Per Aarsleff A/S.
Aarhus Universitet har til opgave at se på logistikken på byggepladsen og vurdere, hvor kørsel og energiforbrug kan minimeres.