-
Industri
En bygmester kom til Fyns Smedejerns Trapper (FST) med en vild ide til en trappe i sin nye villa: Trappen skulle ligne et hvalskelet. Resultatet er spektakulært efter mere end 175 timers arbejde. Projektet skal nu markedsføre smedefirmaet.
- Det er ikke hver dag, at der kommer en kunde med en skitse og en ide om at få bygget en unik trappe, der skal ligne et hvalskelet, når man ser den fra husets centrale spisebord. Men det var en sindssyg god ide, som vi er lykkedes med i et tæt samarbejde med kunden.
Salgschef Jonas Due fra Fyns Smedejerns Trapper i Broby på Fyn var med fra første skitse og første møde med bygmesteren om trappeprojektet, der skulle gøre forbindelsen fra stueetage til første sal i den store villa til et markant møbel i husets store hall.
- Mange husejere ville vælge at skjule trappen mest muligt. Vi skulle i stedet skabe noget unikt i en markant løsning, hvor både æstetik og holdbarhed kunne gå hånd i hånd. Det var en spændende udfordring, siger Jonas Due.
20 mm. bærende stålplade ligger indfræset i træ på de 20 trin.
Bestillingen kom fra murermester Peter Knudsen fra Murerfirmaet Knudsen & Co i Odense, som var ved at bygge sit drømmehus til sin familie. Med en stor central hall fik han bestilt flere udkast til trapper fra en arkitekt – uden at blive helt begejstret for ideerne. Så gik Peter Knudsen selv i gang med skitserne.
- Jeg sad og legede med forskellige ideer – og så var der pludselig en skitse, som kunne bære den ekstra loftshøjde, som vi har i huset. Det blev et godt samarbejde med smedefirmaet, og de fleste siger vauw, når de kommer ind i vores hall, siger Peter Knudsen.
Pris: 350.000 kr.
Det tog over 175 timer, og endte med en regning på 300-350.000 kr, før der var produceret og monteret en færdig trappe med 20 trin, der tager husets beboere omkring 3,6 meter op og ned fra første salen i murermestervillaen. Den bærende trappevange i midten er valset op af en 200 x 200 x 10 mm tyk plade.
Trappens trin af træ ligger på en 20 mm stålplade for at undgå nedbøjning, når man færdes på trappen. Der er fræset ud i trætrinnet, så man ikke ser stålet ved benyttelsen.
Fra bagsiden af trappen ses stålet under trinnet. Det er med til at skabe indtryk af hvalskelet. Små vinger på siden er svejset på for at give illusionen af knogler.
Unikke løsninger
Fyns Smedejerns Trapper vil nu bruge projektet aktivt til markedsføring på sociale medier og hjemmesiden.
- Hvaltrappen er et godt bevis på, at vi kan skabe noget helt unikt fra en løs ide til færdigt produkt. Det vil vi gerne være kendt for i hele landet. Det var også den evne, der gav os ordrer ved indretningen af det store HC. Andersen-museum i Odense, siger salgschef Jonas Due.
Fra bagsiden står hvalskelettet tydeligt frem i Odense-villaen.
Sådan opleves trappen fra 1. sal med udsigt ned imod indgangspartiet.
Fakta om Hvaltrappen
-
20 trin – af stål og træ
3,6 meters højde til 1. sal
Fribredde fra 1,2 m til 1,6 m på midten af trappen
Timeforbrug: 175 timer
Pris: 300-350.000 kr.
Ide-udvikling; Peter Knudsen og Jonas Due
Tegning: Philip Sommer
Beregning: Alan Holm
Leverandør: Fyns Smedejerns Trapper