-
El
-
VVS
Hos Lytzen IT, som er skabt ud af en klassisk elinstallationsforretning, fylder cybersikkerhed en stadigt stigende del af omsætningen. Den udvikling vil kun fortsætte, lyder det fra direktøren.
Der er ikke så langt fra kabler og stikkontakter til computere og ip-adresser, som man kunne tro. Fagene lapper i stigende grad ind over hinanden og skaber mulighed for at opdyrke nye forretningsområder.
Det kender Christian Foghsgaard alt til. Han er administrerende direktør i nordjyske Lytzen IT, der i 2001 blev født ud af elinstallationsvirksomheden Lytzen A/S. På det tidspunkt var TDCs monopol blevet brudt, og internettet begyndte for alvor at tage fart. Senere medførte finanskrisen, at store og mellemstore virksomheder outsourcede deres it-drift.
- Vi så et forretningspotentiale i outsourcingsbølgen af it-driften, og siden kom it-sikkerheden til, siger Christian Foghsgaard.
Læs mere: Fremtidens forretning
Den manøvre kan andre elinstallatører også gøre. En del laver allerede netværksløsninger, så der behøver ikke at være så langt til at tage skridtet fuldt ud og lave en it-virksomhed. For eksempel ved at bruge en eller to af sine store kunder som udgangspunkt, lyder rådet fra direktøren. Til gengæld er det vigtigt at være sit ansvar bevidst fra starten.
- Som håndværksvirksomhed skal man gøre sig klart, at man ikke kan gøre det her på halv tid. Det er døgnet rundt, og derfor koster de første kunder penge. Man skal have beredskabet kørende fra dag ét, hvilket kræver en investering, siger Christian Foghsgaard.
Cybersikkerhed i vækst
De seneste år har cybersikkerhed fyldt mere og mere i hverdagen for virksomhedens 60 medarbejdere. For ti år siden tegnede området sig for få procenter, men siden er det vokset til 15-25 procent af forretningen.
- De næste ti år ser jeg et voksende marked for cybersikkerhed, hvor virksomhederne vil følge samme trend. Flere vil outsource ydelsen, fordi det kræver flere resurser, siger Christian Foghsgaard.
Der er med andre ord penge at hente i at sikre andre virksomheder mod angreb fra internettets mørke kræfter. Det kræver bare lidt af en investering at få certificeret medarbejderne, som kan koste alt fra 100.000 – 1 million kroner. Dertil kommer selve lønnen under uddannelsen.
- Det er en stor investering, hvis man vil ind i det her marked, men det kan også gøres for mindre, end vi har gjort. Der findes mange cloudprodukter, der ikke er så dyre, men hvor det bare kræver viden om, hvad der kommer ud, siger Christian Foghsgaard.
Trods væksten i markedet for cybersikkerhed er det stadig it-drift for andre virksomheder, der fylder mest i omsætningen, men de to områder går hånd i hånd. Af samme årsag forventer direktøren, at cybersikkerhed vil fortsætte sin markante vækst.
- Cybersikkerhed kommer aldrig til at fylde hele vores forretning, da den er bygget op om drift, men om fem år forventer jeg, at det vil fylde 30-40 procent, siger Christian Foghsgaard.
Virksomheden leverer i dag ydelser til en lang række store kunder med typisk 500-2000 brugere. De tæller alt fra banker til vindmøllefabrikanter landet over. Hovedkontoret ligger i Hjørring, men der er også regionsafdelinger i Aalborg og Tåstrup på den københavnske vestegn.
Bruttofortjenesten var sidste år på godt 42 millioner kroner med et årsresultat på 2,1 millioner kroner.
Lytzen IT er ét af en række eksempler på virksomheder, der kan være inspiration til at udvikle fremtidens forretning blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder. De er alle samlet i analysen "Fremtidens forretning, som du kan læse her.