-
Industri
Niclas Bruun har været igennem skoleproblemer, druk, stoffer og to afbrudte uddannelser. Men rummelighed og en fast hånd hos lærepladsen Hydra-Comp fik ham i mål – med et 12 tal til svendeprøven som industritekniker. Fredag blev indsatsen yderligere belønnet med ML-Prisen som en af Danmarks 25 bedste lærlinge inden for metalindustrien. ML-prisen uddeles af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk Metal og DI.
-Det er da et kæmpe skulderklap, og det er superdejligt, at der er nogen, som har lagt mærke til alt det arbejde, jeg har lagt i uddannelsen, siger den 28-årige prismodtager, der har gennemført uddannelsen som industritekniker på Mercantec i Bjerringbro.
Niclas Bruun har været i lære hos Hydra-Comp i Skive. Også her var der naturlig glæde over prisen.
-Niclas udviklede sig enormt, mens han var hos os. Han havde viljen og overbevisningen, og vi bakkede ham op hele vejen. Det belønnede sig i sidste ende, hvilket jo også var fantastisk rart for os at opleve, siger Poul Sørensen, værkfører hos Hydra-Comp.
Niclas Bruun er nu rykket videre til virksomheden KP Komponenter i Spjald.
-Det er en stor virksomhed med masser af karrieremuligheder og spændende og komplekse opgaver som fx at lave plader til en hydrogen-tankstation. Så jeg får virkelig brug for alt det, jeg har lært under uddannelsen, fortæller den præmierede lærling.
Klejnsmeden fra Bornholm
Klejnsmedelærlingen Jesper Køhlert sikrede sig ML-Prisen som lærling fra Østbornholms Kutterservice i Nexø.
-Jeg må jo tydeligvis have gjort noget rigtigt, men jeg var da noget overrasket, da jeg at vide, at jeg ville få prisen. Jeg har nu også været glad for både uddannelsen og det arbejde, jeg går og laver til daglig. Vi har et par stykker i familien, der også er klejnsmede, så det ville jeg også prøve. Og jeg synes, jeg er landet på den rette hylde, siger den 21-årige prismodtager, der har gennemført uddannelsen som klejnsmed på Campus Bornholm.
På lærepladsen Østbornholms Kutterservice i Nexø er der naturligvis også glæde over prisen.
-Jesper har igennem hele sin læretid været faglig dygtigt, og han har været nysgerrig og villig til at lære. Samtidig har han ikke været bange for eller for stolt til at spørge om hjælp, hvis han har været i tvivl om en opgave. Jesper har haft fokus på at løse arbejdsopgaverne rigtigt første gang, siger direktør, Søren Harboe Møller.
Mekaniker for de største
Glæden var stor, da Mikkel Sparvarth Lauersen fra Selde fredag kunne tage imod den velfortjente ML-pris, som entreprenørmaskinmekaniker fra skolen HEG Aars.
-Jeg havde faktisk slet ikke opdaget det, før vores tekniske chef fortalte mig, at jeg var blevet udvalgt. Men jeg må jo have gjort et eller andet rigtigt. Jeg synes da også, jeg har valgt det rette fag, hvor jeg jo også har masser af muligheder for at læse videre… om nogle år, siger den 20-årige prismodtager.
Prisen er en understregning af den faglighed, lærlingene indenfor metalfagene udstyres med.
”Vi står netop nu i en situation, hvor man på flere metaluddannelser ligefrem står og mangler lærlinge. Og samtidig er der tale om uddannelser, hvor lærlingene bliver udstyret med topmoderne kompetencer, der åbner et utal af job- og karrieremuligheder,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 indenfor el, vvs og metal.
Stolt læremester
Mikkel Sparvarth Lauersen har været i lære hos Scantruck A/S i Skive. Også her var der naturlig glæde over prisen.
-Jeg håber da, det er et udtryk for, at vi gør noget rigtigt, når vi uddanner vores lærlinge. Vi kan jo også se, at vi, selvom det generelt ER svært at skaffe lærlinge i branchen, faktisk er i stand til at tiltrække dem fra et stort område til virksomheden, siger Eskild Jensen, teknisk chef hos Scantruck A/S.
-Vi har også altid haft stort fokus på at løfte vores ansvar for at bidrage til at uddanne den næste generation af lærlinge. Noget, vi fx også holdt fast i, selv da den økonomiske krise ramte tilbage i ’08. Det vil da også være som at skyde os selv i foden, hvis ikke vi hjælper med at uddanne dem, der en dag skal overtage branchen efter os.