-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Medlemsvirksomheden Wicotec Kirkebjerg har kigget indad og vendt op og ned på deres tilgang til lærlingeindsatsen. Med et skarpt fokus på at imødekomme de nye generationers behov har de opnået flotte resultater. Emilie Rath, lærlingeansvarlig, lagde i sidste uge vejen forbi TEKNIQ Arbejdsgivernes podcast HØRT! for at fortælle mere om deres nye tilgang.
Med en baggrund som tidligere Formel 1-mekaniker og en verdensmestertitel med Mercedes har Emilie Rath skiftet pitstop-panikken ud med det kølige overblik og ansvaret for lærlingeindsatsen hos Wicotec Kirkebjerg. Hendes egen lærlingetid og erfaringer fra motorsporten har været med til at give hende indsigt i, hvordan man skal gentænke organiseringen og skabe en mere inkluderende tilgang. Denne indsats har nu resulteret i markante resultater, herunder en stigning i optaget af kvindelige lærlinge.
- Hele ansvaret for lærlinge lå tidligere i driften og hos svendene ude på pladserne. Det var dem, der skulle stå for det hele. Alt fra en lærling, som ikke mødte op, til de andre dagligdags udfordringer, som opstår. Internt var vi heller ikke gode nok til at rekruttere og følge op. Og når man ikke går helhjertet ind i processen, så ender man heller ikke med de mest motiverede lærlinge. Ved at flytte ansvaret fra driften og skabe en enhed, som har lærlingeansvaret, har vi skabt en større motivation. Det er fedt at mærke forskellen, og opbakningen i hele organisationen. Ved at afsætte ressourcerne og være med hele vejen, så kan vi også sikre kvaliteten, anerkende de individuelle behov og sørge for at alle lærlinge får en god oplevelse, fortæller Emilie Rath.
Får fat i flere kvinder
Udover at løfte hele lærlingeprogrammet og ændre tilgangen har Emilie og hendes kolleger i Wicotec Kirkebjerg også formået at øge tilgangen af kvindelige lærlinge markant. På under et år er de gået fra 0 til 15% kvindelige lærlinge.
- Jeg er selvfølgelig opmærksom på, at jeg har en fordel på grund af min baggrund og kan være en anden slags rollemodel. Der sker noget, når jeg kommer ud på skolerne. Det er nogle gange nemmere for mig at tiltrække og snakke med kvinder og tage en sludder. Jeg har jo også den fordel, at jeg ved, hvad der ikke fungerer, og hvad der ikke fungerede i min egen læretid, fortæller Emilie Rath.
Emilie Rath er ikke i tvivl. Diversitet og inklusion er afgørende, hvis man ønsker at øge antallet af kvinder i branchen. Men for at opnå dette, er det nødvendigt for alle i branchen og virksomheden at være selvbevidste og klar til at handle. Det kræver, at man tager fat, hvor det giver mening, og at man undersøger hverdagens praksis.
- Det nytter ikke noget, at jeg rekrutterer en masse kvinder, hvis de ikke trives. Det kan være helt basale ting, såsom hygiejneposer, arbejdstøj og omklædnings- og badefaciliteter. Men da først vi havde den del på plads og fandt den første kvindelige elev, der også var et perfekt match, jamen så var vi i gang. Så smækker vi også et WK-logo på dem, når de er på GF2, og når de går rundt med vores logo, kan andre kvinder se, hvor de er i lære, og på den måde spreder det sig, at Wicotec Kirkebjerg er et rigtig rart sted at være, og nu kommer de selv til os, afslutter Emilie Rath.