-
El
Dijwar Alabdi er én ud af elleve elektrikerlærlinge hos El-Team Vest. Hans dansk er næsten fejlfrit, og hans udstråling og energi er i top, men hans historie startede helt anderledes end hverdagen som elektrikerlærling i Horsens.
Dijwar Alabdi er født og opvokset i Syrien, og han har fra barnsben oplevet, hvad det vil sige at have krig helt tæt inde på livet. En markant kontrast til hans nuværende liv som elektrikerlærling i Horsens hos El-team Vest.
Dijwars Alabdis far er kurder, og i 2013 blev han taget væk fra sin familie og holdt fanget af ISIS. Da det lykkedes ham at slippe fri, stod det helt klart, at familien var nødt til at flygte til Europa, hvor han frem til 2015 arbejdede på at få hele familien flyttet med til Danmark. Efter en hård rejse op igennem Europa blev familien genforenet i november 2015, og de fandt deres nye hjem langt fra Syrien i Gedved ved Horsens.
Interessen for faget startede som helt lille
Det stod tidligt klar, at Dijwar Alabdi gerne ville arbejde som elektriker. Allerede som syvårig hjalp han til i sin fars butik, hvor de solgte vvs- og el-artikler. Han var samtidig med sin far og onkel med ude på flere tømrer- og elektrikerprojekter, og allerede her startede hans spirende interesse for elektrikerfaget.
Den interesse førte mange år efter til hans ansøgning om en lærlingeplads hos El-Team Vest i Horsens. Casper Sandberg Eriksen, der tog imod ansøgningen, fik ret hurtigt en mavefornemmelse af, at netop denne mand var én, de i El-Team Vest skulle lære bedre at kende og give en chance.
- Der var så mange ting i ansøgningen og CV’et, der ikke gav mening for mig – men det gjorde mig blot endnu mere nysgerrig på at vide, hvem Dijwar var. Og mavefornemmelsen holdt stik, for det var tydeligt, at der her var tale om en ung mand, der er klar på livet og på at lære, fortæller Casper Sandberg Eriksen, ansvarlig for lærlinge hos El-Team Vest
Det førte til en lærlingeplads hos El-Team Vest, og selvom det ikke altid har været let, så har han netop bestået første hovedforløb på elektrikeruddannelsen og har således 2,5 år tilbage, førend han kan kalde sig elektriker.
Det stod tidligt klart, at Dijwar Alabdi gerne ville arbejde som elektriker.
”Vi har et ansvar for at udvikle gode folk”
Dijwar Alabdi er én ud af elleve lærlinge hos medlemsvirksomheden El-Team Vest, og deres lærlingeprogram er ikke blot til gavn for lærlingene selv – men ses også som en investering i virksomheden og branchen. Dette skal også ses i lyset af, at branchen mangler arbejdskraft både nu og fremadrettet.
- Det er som virksomhed vores ansvar at udvikle og uddanne gode mennesker og medarbejdere, og vi vægter altid højest, at man har indsatsen og viljen til at lære. Det er klart tilfældet med Dijwar, der har en ekstraordinær energi, vilje og pligtopfyldelse. Og dette er i sidste ende vigtigere end en flot karakter i en afsluttende eksamen, fortæller Søren Jochimsen, direktør i El-Team Vest.
Virksomheder som El-Team Vest kan dog ikke stå alene med ansvaret ifølge Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne:
- Det er jo en sand solstrålehistorie både med tanke på Dijwar Alabdis personlige rejse, og også et eksempel på en medlemsvirksomhed, der tør at tænke ud af boksen og finde alternative løsninger på problematikken med mangel på medarbejdere. Knap fire ud af ti virksomheder må opgive deres søgning, hvilket er et meget træls tal, og vi ser ingen tegn på, at det kommer til at ændre sig lige foreløbig – tværtimod. Men virksomhederne kan ikke stå alene med ansvaret. Vi har som samfund en bunden opgave i at finde løsninger til at dække det store behov for faglærte, som bliver større de kommende år. Ellers kan vi risikere at stå i en situation, hvor danske virksomheder taber opgaver og vækstmuligheder til udlandet, som i sidste ende vil gøre os alle fattigere, siger Maria Schougaard Berntsen.