-
Industri
En lektor og en professor fra universitetsverdenen har fået en jysk underleverandør i metalbranchen med 60 ansatte til at prioritere risikostyring og kriseberedskab i ledergruppen. Målet er at stå stærkere, når næste krise rammer – uanset om det er en pandemi eller leverandørsvigt.
- Jeg har fået en øjenåbner af at samarbejde med forskerne fra SDU. Det er gået op for mig, hvor meget vi ledergruppen har slukket hverdagens ildebrande, men ikke fundet tid til at tænke langsigtet. Men to forskere har her leveret forskning i harehøjde, der virker. De fik os til at sætte os sammen og bruge tid på risikostyring og kriseberedskab, som jeg er sikker på, vil løfte Linatech, siger adm. direktør og medejer Lars Rahbæk.
Virksomheden med 7.500 kvadratmeter produktion ved Kjellerup har været ramt på manglende leverancer af især el-komponenter til igangværende leverancer. Det har kostet 10-15 procent af årsomsætningen i en tid, hvor virksomheden også står midt i en turn-around.
De to forskere – professor Jan Stentoft og lektor Ole Mikkelsen fra SDU - har fokus på leverandørkæderne for de små og mellemstore virksomheder. Lars Rahbæk gik med i projektet med den tanke, at der skulle tænkes supply chain og flere ressourcer ind i indkøbsafdelingen efter de konsekvenser, som Corona, krig i Ukraine og høje energiudgifter havde medført.
- Men forskerne fik os til at tale om noget helt andet. Det var ganske enkelt en aha-oplevelse. Vi begyndte at tale om prioritering i vores kundegruppe og bedre forecast på ordrer fra kunderne. Vi kom på den måde meget længere med vores egentlige udfordringer og sårbarheder end at tale om en ekstra person i indkøb, siger Lars Rahbæk.
En af konklusionerne har været, at Linatech har lænet sig alt for meget op ad en én leverandør eller producent. Fremover skal virksomheden spille på flere heste, når det gælder leverancer. Samtidig er det nu besluttet, at indkøb skal være mere regionalt, så Linatech bliver mindre afhængige af de asiatiske leverandører.
Sårbarheden på viden blev også meget anskueliggjort, da salgschefen samtidig blev ramt af en hjerneblødning og derfor langtidssygemeldt. Det var et tragisk, men meget illustrativt eksempel på behovet for at få tavs viden hos nøglepersoner delt.
I december sidste år fik Linatech ny hovedaktionær og ændrede sammensætning af bestyrelsen. Nu planlægger direktøren en strategidag for hele bestyrelsen og den samlede ledergruppe med en række af de emner, som er debatteret med forskerne. Målet er at forankre strategien direkte i ledergruppen, så det ikke kun er direktørens projekt at tænke langsigtet.
- Vi har eksempelvis i dag syv kundegrupper. Mit oplæg er, at vi skal prioritere og fokusere. Vi skal gå efter enklere ordrer, der binder mindre likviditet. I dag har vi opgaver, der kræver at for meget på likviditet. Den type opgaver skal vi måske undlade at byde på i fremtiden, siger Lars Rahbæk.
Den jyske direktør anbefaler gerne kolleger at gøre brug af de værktøjer, som de to forskere fra SDU har udviklet. Der er tale om praktiske værktøjer – ikke højtflyvende teori.
- Det er på ingen måde raketvidenskab. Forskerne har fået os til at bruge nogle processer, der har afdækket vores sårbarheder her i Linatech. Vi har så sat lup på områderne og skal i gang med at prioritere og finde løsninger. Vi havde brug for, at nogle kom udefra og startede dette arbejde, som vi nu er i gang med at føre ud i livet, siger Lars Rahbæk
Læs mere om projektet her:scr-smv.dk