-
VVS
Spørgsmål:
I vores lille VVS-virksomhed har vi en tydelig politik om, at man kun bruger sin private mobil i pauserne, medmindre man skal ordne noget meget vigtigt. Det har aldrig givet anledning til problemer. Nu har en af vores svende dog fået en ny kæreste, og efter hun er kommet ind i billedet, har han konstant sin mobil i hånden. Det sender et dårligt signal til kunderne, og vi har sagt til ham, at den skal væk. Vi kan dog konstatere, at han stadig render rundt med den. Må vi give ham en advarsel?
Svar
Som virksomhed har man både en ledelsesret og ledelsespligt. Det betyder, at I har ret til at instruere jeres medarbejdere i, hvad I forventer - naturligvis inden for rammerne af overenskomsten og almindelig lovgivning. I har allerede påtalt medarbejderens private mobilforbrug i arbejdstiden, uden at det har medført en ændring i hans adfærd. Derfor både kan og bør I følge op med en skriftlig advarsel.
En skriftlig advarsel kan lyde hårdt, men bør samtidig ses som en mulighed at ”trække en streg i sandet.” I giver medarbejderen en chancen for at rette op på sin uønskede adfærd, og gør vedkommende det, vil det ikke få yderligere konsekvenser for ansættelsesforholdet. Når I giver en skriftlige advarsel, er det derfor også vigtigt, at I kort, konkret og præcist gør det klart for medarbejderen, hvad vedkommende har gjort galt. Derudover skal det fremgå, hvilken adfærd I fremadrettet forventer, og endelig hvilke konsekvenser det kan have, hvis medarbejderen ikke efterkommer instruksen. Derudover bør I, af bevismæssige grunde, også sikre jer, at medarbejderen skriver under på at have modtaget advarslen.
I er naturligvis altid velkomne til at søge rådgivning hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis I er i tvivl om, hvorvidt der skal gives en advarsel, eller hvordan den skal udformes.