-
El
-
VVS
Fælles opfordring fra Green Power Denmark og TEKNIQ Arbejdsgiverne: Fordel installation af varmepumper, ladeudstyr til elbiler og andre apparater med større elforbrug på forskellige faser.
Elforbruget på lavspændingsnettet (0,4 kV) stiger formentlig markant de næste år. Hvis opladning af elbiler og opvarmning med varmepumper sker på samme fase i et villakvarter, kan det forårsage overbelastninger – og ultimativt afbrændte transformerstationer og lokale blackouts. For at sikre en høj elkvalitet også fremover opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne og Green Power Denmark elnetselskaber og elektrikere/installatører til samarbejde:
- Installatører og elektrikere kan med fordel udnytte deres erfaringer fuldt ud og sprede forbruget fra de nye installationer forskelligt på de tre faser. Men selv hvis alle vores medlemmer bidrager med en mere effektiv udnyttelse af elnettet, så er der også brug for hurtige og kraftige forstærkninger af det eksisterende elnet, siger teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
En fælles indsats for at forebygge strømubalance
Elnetselskaberne er derfor også nu i gang med at øge deres investeringer til vedligeholdelse og udbygning af deres elnet. En nylig analyse, ’Elnet til meget mere’, fra Green Power Danmark opsummerer indsatsen til 49-57 mia. kr. frem til 2030. På blot syv år skal netselskaberne nedgrave ca. 27.000 km kabler og etablere ca. 17.000 netstationer. TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op en fælles indsats fra elnetselskaberne og installatører om at udnytte elnettet mere effektivt:
– Hvis elektrikerne, når de tilslutter en varmepumpe, undgår fasen med den laveste spændingsvisning, så har de allerede gjort noget godt, siger teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Konsulent Peter Egestad fra Green Power Denmark, der repræsenterer de knap 40 danske elnetselskaber, pointerer behovet for en fælles indsats fra elnetselskaber såvel som fra installatører og elektrikere, når man skal undgå strømubalancer og blackouts.
– Jeg håber, at vi kan sprede budskabet om, at vi skal samarbejde om at udnytte elnettets kapacitet mere hensigtsmæssigt. Det kan ske ved, at elektrikere og installatører spreder nye apparater – varmepumper, ladepunkter til elbiler, vaskemaskiner, blæsere og andet – på forskellige faser. Indsatsen handler simpelthen om at undgå at placere de største elforbrug på samme fase i et lokalområde, siger Peter Egestad.
TEKNIQ Arbejdsgiverne og teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen er enige:
– Ved nye udstykninger for eksempel i et villakvarter er det en god idé fra hus til hus at rotere de største forbrugsenheder på faserne, siger Mads Risgaard Knudsen.
Anbefalingen om at rotere forbrugsenhederne mellem L1, L2 og L3 gælder også for elproducerende solceller og batterier.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har sammen med Sikkerhedsstyrelsen og VELTEK – med KONSTANT Net som case – udgivet videomateriale med gode råd om bedre fasefordeling.
Se 'Undgå faseubalance og overbelastning på elnettet' lavet i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen.