-
El
-
VVS
Let tilgængelige forbrugsdata er en nødvendighed, hvis vi for alvor vil spare på energien, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne. Installationsvirksomheden Mariendal er enig: Det kunne hjælpe både os og samfundet, lyder det fra direktøren.
Den bedste energi er den, vi ikke bruger. Sparerådet er igen blevet relevant, efter Putin har valgt at skrue ned for gasleverancerne og skabt mangel på energi på tværs af Europas lande.
En af vejene til en effektiv energispareindsats er, at der åbnes helt op for de store mængder forbrugsdata, som forsyningsselskaberne ligger inde med. På den måde kan vi effektivisere brugen af energi og dermed gøre samfundet grønnere, lyder appellen til politikerne fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Hvis Danmark skal være verdens grønneste land, så skal vi også have verdens grønneste forsyningssektor. Derfor skal vi til at tænke helt anderledes i forhold til, hvordan vi driver vores forsyningsselskaber, siger Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Selvom der løbende er sket forbedringer, så er der lang vej til at forbrugsdata for vand-, varme- og elforbrug flyder helt frit. Vel at mærke i realtid så data kan bruges aktivt af boligejere, virksomsejere og installatører til at sætte målrettet ind med løsninger, der mindsker energiforbruget, hvor det giver mest mening. I dag er der en lang række barrierer, der forhindrer data i at flyde frit, og derfor foreslår TEKNIQ Arbejdsgiverne målrettede indsatser på tre hovedpunkter under overskriften ”En grønnere og mere effektiv forsyningssektor”:
- Stil krav om, at forsyningsdata skal stilles til rådighed for forbrugere og myndigheder i realtid
- Lav en ny national struktur for styring af den danske vandsektor
- Stil effektiviseringskrav til fjernvarmeselskaber, og skab en incitamentsstruktur for effektiviseringer
Data tegner det store billede
Installationsvirksomheden Mariendal El-Teknik kender kun alt for godt til udfordringen med at skaffe den fornødne mængde forbrugsdata. Det er synd og skam, da Danmark af den grund går glip af store energi-gevinster.
- Specielt i den nuværende situation hvor vi er ramt af enormt høje energipriser, ville det give rigtig god mening. Installatørerne ville langt hurtigere og mere målrettet kunne hjælpe med at gøre alt fra private boliger til industribygninger mere effektive, hvis vi fik den rigtige adgang til data. Det ville både være en forretning for os og give et grønnere samfund, siger Johan Ungermann Poulsen, administrerende direktør i Mariendal El-Teknik.
Siden 2016 er alle husstandes elforbrug blevet samlet i den såkaldte datahub. Her kan installatøren få adgang til data med en fuldmagt fra forbrugeren, men data er forsinket 24 timer, og der ikke er mulighed for at lave et masseudtræk over et geografisk område. Begge dele er nødvendige for installationsvirksomheden, hvis den skal finde de mest effektive løsninger til et lavere forbrug.
Forbrugsdata på varme har længe haltet bagefter og er først blevet samlet inden for de seneste par år i den såkaldte bygningshub. Indtil videre er det dog stadig i den spæde opstart koncentreret om forbrugsdata fra varmekunder i Århus.
Det ærgrer Johan Ungermann Poulsen, at der er så dårlig adgang til forbrugsdata, da han frygter, at det i sidste ende giver dårligere energiløsninger.
- Jeg mener, at ambitionsniveauet indenfor digitalisering af forbrugsdata bør være langt højere. Der skal skabes én samlet dataplatform, hvor man hurtigt og simpelt kan sammenligne konkrete bygningsmassers energiforbrug op mod gennemsnittet. For eksempel i et geografisk område eller en matchende bygningstype. Det kræver naturligvis viljen til at skabe et mere bredt samarbejde imellem politikere, forsyningsselskaber, it-virksomheder og installatører. I min optik er det nødvendigt at skabe det brede fundament for en innovativ og fremtidssikker løsning. Ellers er jeg simpelthen bange for, at man glemmer det langsigtede mål med den grønne omstilling. Det nytter jo ikke noget, at vi laver dårlige løsninger nu, som ikke holder i det lange løb, siger Johan Ungermann Poulsen.
TEKNIQ Arbejdsgiverne foreslår:
- Stil krav om at forsyningsdata skal stilles til rådighed for forbrugere og myndigheder i realtid.
- Lav en ny national struktur for styring af den danske vandsektor.
- Stil effektiviseringskrav til fjernvarmeselskaber og skab en incitamentsstruktur for effektiviseringer.
Læs hele udspillet på tekniq.dk/fv