-
El
Efter ni år som professionel fodboldspiller hos blandt andet Brøndby IF og HB Køge, trak Martin Arlofelt stikket og fulgte sin sitrende passion for el. Nu har han et mål om at blive en bedre leder end dem, han har mødt i fodboldverdenen.
Hvad er din funktion?
Jeg er medejer, kundeansvarlig og projektstyrer i min fars firma. Vi fordeler opgaverne ligeligt mellem os. Virksomheden har 25 ansatte.
Hvad er din baggrund?
Først tog jeg en handelsuddannelse på fodboldlinjen, da jeg spillede i Brøndby IF. Altså kombinerede jeg fodbold og uddannelsen. Derefter spillede jeg fodbold på fuldtid i Brøndby og trænede to gange om dagen med holdet. Efterfølgende skiftede jeg til Køge, og så til Herfølge. De blev efterfølgende lagt sammen til HB Køge, og jeg rykkede derefter op i superligaen med klubben.
Hvordan er du havnet i installationsbranchen?
Jeg læste til elektriker sideløbende med fodbolden. På et tidspunkt blev jeg lidt træt af det hele, havde problemer med en tidligere korsbåndsskade og ville prøve noget nyt. I 2010 begyndte jeg derfor at drosle ned med fodbolden og læste i stedet for til elinstallatør. Det var rimelig hårdt, især da jeg skulle være en del af firmaet. Så var der ikke plads til fodbold længere, selvom sporten altid havde været min førsteprioritet. Men den helt fede kontrakt kom ikke, og derfor tænkte jeg, at det var på tide at skifte hest.
Hvad kendte du til branchen, inden du begyndte at arbejde i den?
Jeg har altid arbejdet i min fars virksomhed med rengøring og som arbejdsmand, indtil jeg gik i lære. Derfor har jeg altid vidst, at jeg skulle den vej, den dag min fodboldkarriere stoppede.
Hvad kan branchen blive bedre til?
Hvis man skal tro på, hvad TEKNIQ Arbejdsgiverne og andre siger om branchen, så skal vi være bedre til at sælge de rigtige løsninger og tage de rigtige priser for vores arbejde. Det er jeg enig i. Vi ligger for lavt prismæssigt som branche i forhold til vores kvalifikationer og tekniske niveau. Det skal vi naturligvis gøre bedre. Jeg har dog på fornemmelsen, at vi er på vej i den rigtige retning.
Hvad kan du bidrage med, som andre ikke kan?
Jeg kan ikke komme med noget fuldstændig revolutionerende, men jeg har lært meget af fodboldverdenens måske lidt gammeldags ledelsesmetoder. Derfor forsøger jeg at være en moderne og nytænkende leder. Måske er jeg ikke blevet det helt endnu, men jeg forsøger virkelig at skabe en arbejdsplads, hvor alle har det godt og rart. Samtidig skal vi naturligvis have en sund og fornuftig forretning og yde en tårnhøj kundeservice hver gang. I fodboldbranchen er det vind eller forsvind. Hvis du ikke kan lide at være her, så find et nyt hold. Hvis man kørte samme stil over for elektrikerne, ville det være svært at køre en forretning. De ville smutte.
Hvad er den største forskel sammenlignet med dine tidligere job?
At man kun bliver målt og vejet af sig selv, sine kunder og årsregnskabet. Jeg har været vant til at være allemandseje. B. T. og Ekstra Bladet kunne skrive lige, hvad de ville om mig som fodboldspiller. På en måde var det med til at holde mig skarp, men det kørte mig også helt ned i de dårlige perioder. Det er jeg glad for ikke at være en del af mere. Det er dejligt at kunne bruge søndagen på at gå en tur i skoven, i stedet for at have venner og familien i telefonrøret til en fodboldsnak. Alle har jo en mening om fodbold, knap så mange om elbranchen.