-
El
-
VVS
Regeringens finanslovsforslag lægger op til at udvide hovedforløbet på elektrikeruddannelsen. Det vækker glæde i TEKNIQ Arbejdsgiverne og hos elinstallatør i Grenaa, der mener, at der for lidt tid i dag.
Det er tiltrængt, at regeringen nu lægger op til at give elektrikerlærlingene flere uger på skolebænken. Sådan lyder det fra elinstallatør Bjørn Johansen, der er direktør i BP Soendergaard A/S i Grenaa.
- Det er meget positivt, da især det første hovedforløb er meget presset. Der er simpelthen ikke særlig meget tid, så det er næsten ikke til at nå det hele, siger Bjørn Johansen.
Det er netop hovedforløbet, der skal udvides med ekstra uger for at give plads til de mange nye elementer, der hele tiden kommer til faget i form af den teknologiske udvikling. Problemet er, at der til sidst ikke er plads til at fylde mere ind i skoletiden, hvis det skal give mening. Bjørn Johansen oplever ved selvsyn de huller, der kan være i lærlingenes faglige viden, da han ud over at drive sin virksomhed også er skuemester på erhvervsskolerne.
- Det er for eksempel grundlæggende elteknisk viden og især verifikation, som rigtig mange ikke kender til. Derudover er der en stor udvikling i forhold til den grønne omstilling, og de nye teknologier, der følger med, så jeg tror, at de ekstra uger vil betyde, at vi ender med dygtigere elektrikere, der er bedre rustet til de opgaver også, siger Bjørn Johansen, der har 11 lærlinge i sin virksomhed ud af cirka 45 ansatte.
Uddannelse til fremtiden
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne ser underdirektør Tina Voldby det som en sejr, at det endelig er lykkedes at få flere uddannelsesuger til elektrikerne i spil.
- Vi har længe slået på tromme for at udvide elektrikeruddannelsen med flere uddannelsesuger. Helt konkret fem uger på hovedforløbet. Det er nemlig bydende nødvendigt for, at al den nye teknologi, vi skal udvikle, installere, servicere og forbedre over de kommende år matches af de faglærtes kompetencer. Derfor er det en stor sejr, at det nu er lykkedes at få regeringen til at tage det med i sit finanslovsforslag, så vi kan indfri de grønne ambitioner uden at blive presset urimeligt på tid og kvalitet i løbet af uddannelsen, siger Tina Voldby.
Erhvervsskolerne har gennem de seneste mange år haft svært ved at følge med den teknologiske udvikling i elektrikerfaget. Specialiseringer er lynhurtigt blevet omdannet til standardkompetencer på uddannelsen, som er en forudsætning for videre specialiseringer.
- Udviklingen går simpelthen så stærkt inden for elektrikerfaget, at både skoler, undervisere og lærlinge er alt for pressede på tiden. Det er gået ud over kvaliteten af undervisningen og de unges trivsel. Vi håber derfor meget på, at politikerne på Christiansborg vil følge det her forslag til dørs. Så skal vi i virksomhederne nok tage vores del af ansvaret og sørge for, at vi får uddannet elektrikere til fremtidens behov, siger underdirektøren.
De seneste år har flere analyser sat fokus på problemstillingen. Nu peger en endnu ikke offentliggjort rapport fra VALCON, som TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-forbund i fællesskab har stået bag, nok en gang på en række udfordringer på elektrikeruddannelsen.
Udover de ekstra ugers uddannelse bliver det bl.a. anbefalet at opgradere udstyret på skolerne, så det matcher den teknologiske udvikling, skaffe bedre digitalt undervisningsmateriale og få øremærket statslige midler til opkvalificering af faglærerne.