-
El
-
VVS
Der er behov for, at flere af de unge, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, får job og uddannelse, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Det er én af flere udfordringer, som TEKNIQ Arbejdsgiverne vil sætte på dagsordenen på Folkemødet.
Rigtig mange danskere går på pension de kommende år, og hvis ikke flere unge uddanner sig inden for de tekniske fag – som el, vvs og industri – risikerer vi at bremse den grønne omstilling.
Udfordringen er så stor, at det allerede nu kræver flere hænder at gennemføre de grønne tiltag, som er vedtaget politisk. Det viser en netop offentliggjort analyse fra den grønne tænketank Concito og Tænketanken Mandag Morgen.
Derfor er det bekymrende, at 45.000 unge, ifølge tal fra Dansk Ungdoms Fællesråd, i dag står helt udenfor uddannelses- og arbejdsfællesskabet, lyder det fra Maria Schougaard Berntsen, som er cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Vi ved, at ledighed har en markant negativ effekt på unges livskvalitet. Unge der står udenfor arbejds- og uddannelsesfællesskabet, mener i lavere grad, at de har et godt liv, og de bekymrer sig i højere grad om fremtiden. Derfor skal vi finde løsninger, som sikrer, at færre unge ender med at stå uden for arbejdsmarkedet – men i stedet bliver i stand til at bidrage til den grønne omstilling, siger hun.
Den udfordring sætter TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Ungdoms Fællesråd fokus på med en debat på Folkemødet, som bliver afholdt på Bornholm i denne uge.
Skoletrætte ud i virksomhederne
Ifølge Maria Schougaard Berntsen er der brug for at styrke oplysnings- og rekrutteringsindsatsen, så det bliver klart for ALLE unge, at der er mange forskellige veje til et godt og langt arbejdsliv, uanset om man er til oldtidskundskab, materialelære eller robotteknologi:
– For den skoletrætte kan en tur ud på virksomhederne give motivation, inden man vender tilbage til skolebænken senere. Man får succesoplevelser og blod på tanden til for eksempel at blive faglært vvs’er, elektriker eller industritekniker.
Maria Schougaard Berntsen roser i den forbindelse installationsbranchen for at vise vejen til, hvordan en effektiv indsats på lærlingeområdet, og det at møde ungdommen i øjenhøjde men også at stille krav, er med til at trække flere unge ind på uddannelserne.
Udover debatten om hvordan vi får flere unge til at bidrage til den grønne omstilling, deltager TEKNIQ Arbejdsgivernes repræsentanter i over 25 andre aktiviteter på Folkemødet – fordelt på debatter, møder og netværksarrangementer. De centrale dagsordenener er blandt andet: Flere faglærte til den grønne omstilling, styrket arbejdsmiljø, øget digitalisering og bedre rammevilkår for landets virksomheder.
Målet med deltagelsen er at varetage medlemsvirksomhedernes interesser og styrke erhvervsvilkårene generelt. Få et samlet overblik over TEKNIQ Arbejdsgivernes engagement på folkemødet her.