-
El
Brandvæsenet rykker i stigende grad ud for at slukke brande i mindre lithiumion-batterier, viser analyse. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer installatørerne til at rådgive kunderne om sikkerheden.
De findes i alt fra mobiltelefoner til biler. Lithiumion-batterier er gode til at lagre energien men rummer også en brandfare, som man er nødt til at tage alvorligt.
Det viser en analyse fra Beredskabsstyrelsen, som har set nærmere på antallet af brande, hvor de kraftige batterier menes at være årsag til branden. Særligt batterier i mindre lithiumion-produkter, som eksempelvis håndværktøj, løbehjul og cykler.
Fra 2018 til 2021 blev der registreret 84 af den slags brande, som brandvæsenet blev tilkaldt for at slukke, hvilket er en fordobling på tre år. Ud af dem var produktet med sikkerhed under opladning i 40 procent af tilfældene. Kun i 10 procent af tilfældene opstod branden ikke i forbindelse med en opladning.
- Det viser bare, at der er god grund til at være ekstra opmærksom på den brandfare, batterierne udgør. De stiller ekstra krav til sikkerheden i form af en dedikeret stikkontakt til hver enhed og et brandsikkert skab til opladning eksempelvis, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Brandfare i hjemmet
Elcykler og elløbehjul er særligt interessante, da de er mange gange kraftige end eksempelvis en mobiltelefon, hvor der også sidder et lithiumion-batteri. I smartphonen er der en enkelt battericelle, mens der typisk er mellem 40 og 60 battericeller i de andre batterier.
Det betyder, at de er vanskelige at slukke, når branden først opstår. Derudover kan de kraftige batterier ofte stå til opladning inde i hjemmene, hvilket er endnu en årsag til at være ekstra opmærksom på sikkerheden.
- Det kan være ved at opsætte serieforbundne røgalarmer over hver ladested og i det hele taget sørge for, at der er ryddet godt op, der hvor man lader batterierne op, siger Mads Risgaard Knudsen.
Som installatør kan man med fordel orientere sig i Installationsbekendtgørelsen, der henviser til standarden 60364 om ”opladning af køretøjer”.
Sikkerhedsstyrelsen har også samlet en række gode råd til opladning af eldrevne cykler, løbehjul og segboards m.m.
Antallet af elcykler steg med cirka 150 procent fra 2018-2021. Ifølge Danmarks Statistiks forbrugerundersøgelse ’Elektronik i hjemmet’ havde 13 procent af danske familier en eller flere elcykler i deres hjem i 2021, hvilket svarer til minimum 341.900. Det svarer omregnet til cirka 1,5 brand per 100.000 elcykler.
• Brug kun ubeskadigede, originale batterier og opladere. Vær opmærksom på, at litiumion-batterier kan blive ustabile efter stød eller fald, selvom de ikke er synligt skadede. Ustabile batterier er i højere risiko for brand.
• Oplad dine produkter, så du kan handle, hvis det går galt. Sørg for at have en røgalarm opsat i det rum, hvor du opbevarer og oplader produkter med større litiumion-batterier samt luk døren ind til rummet – særligt hvis du oplader om natten.
• Undlad at opbevare eller oplade større litiumion-batterier ved din primære flugtvej, eksempelvis entreen, eller i ejendommens flugtvejsgange og trapper.
• Placer aldrig dine elprodukter på et letantændeligt materiale under opladning, eksempelvis i sofaen eller en bunke aviser.
- Forsøg aldrig selv at slukke brand i et større litiumion-batteri.
- Forlad bygningen og ring 1-1-2.
- Røgen fra litiumion-batterier er giftig
Kilde: Beredskabsstyrelsen