-
El
-
VVS
El- og vvs-virksomheden Finn L. & Davidsen har truffet et valg om at investere en tredjedel af overskuddet i at være bæredygtige i alle hjørner af virksomheden. En investering i fremtiden, lyder det fra direktøren.
Dygtige lærlinge, samkørsel blandt svendene og genbrugsdag til gavn for lokalsamfundet. Bæredygtighed har mange ansigter i Finn L. & Davidsen (FLD), som nu skruer endnu mere op for indsatsen.
Installationsvirksomheden har faktisk truffet en beslutning om, at en tredjedel af overskuddet fremover skal kanaliseres over i at styrke virksomhedens bæredygtighedsprofil.
- Når vi investerer så mange penge i det her, så er det fordi, det koster rigtig mange penge at være bæredygtig. Alene det at håndtere affald på byggepladser for eksempel koster rigtig meget. Samtidig opgraderer vi personalet, så de fagligt og personligt er klædt på til det, siger Lasse Houengaard, adm. direktør i FLD.
Læs også: Taksonomi: Forstå betydningen for din virksomhed
Bæredygtighed og socialt ansvar er langtfra nyt i virksomheden, men der er sat ekstra skub i udviklingen de seneste år. I 2020 blev der nedsat en styregruppe til at drive arbejdet med at leve op til de 17 verdensmål. I oktober i år blev der ansat en bæredygtighedschef i FLD, som også er et klart signal om at prioritere indsatsen.
- Derudover har vi en projektansat til at se nærmere på, hvor langt vi er for at leve op til de nye ESG-rapporteringer, og hvad vi mangler for at leve op til det. Selvom det måske først sker i 2024 eller 2025, så skal vi være sikre på, at vi kan fremskaffe data, siger Lasse Houengaard.
Bæredygtighed 2.0
ESG-rapportering hænger sammen med CSRD og taksonomiforordningen, der i de kommende år skyller fra EU ind over medlemslandene. I bund og grund handler det om at kunne dokumentere sine fodaftryk, når det kommer til at være bæredygtig. Det bliver i stigende grad et krav fra kunderne, hvilket installationsvirksomhederne også kommer til at mærke. Måske først om et par år – men det kommer.
- Vi vælger at gå ind i det nu for at bruge det aktivt i vores virksomhedsdrift i form af branding og til sikre nye kunder i den offentlige sektor blandt andet. Alternativt kan man vente nogle år, til man bliver pålagt et krav, siger Lasse Houengaard.
Læs også: Grønne krav på vej - er du klar?
Ved årsskiftet træder det nye bygningsreglement i kraft, som kommer til at indeholde nogle helt centrale klimakrav. Det betyder blandt andet, at der ved nybyggeri skal laves livscyklusanalyser. Det er en beregning af bygningens samlede klimaaftryk i hele levetiden fra projektering til nedrivning. Det betyder samtidig, at der skal laves miljøvaredeklarationer (EPD’er).
Samlet set er der derfor lagt i ovnen til langt flere dokumentationskrav til blandt andre installatørerne allerede på den anden side af nytår og de kommende år frem. Det kommer til at koste nogle kræfter, men der er ingen vej udenom, mener FLD-direktøren.
- Selvfølgelig kan det være en tidsrøver at jagte dokumentation, men det er nødvendigt, når vi i årevis har skreget på, at vi skulle væk fra billigste pris og i retning af det bedste tilbud, siger Lasse Houengaard.
FLD havde i regnskabsåret 21/22 en samlet omsætningsvækst på 33 procent og et årsresultat på 4,7 millioner kroner mod 3,8 millioner kroner året forinden.
Læs mere i årsberetningen om FLD’s arbejde med bæredygtighed, som er fokuseret om tre af FN’s 17 verdensmål:
- Kvalitetsuddannelse
- Ansvarligt forbrug og produktion
- Klimaindsats