-
Industri
Zinkpower-koncernen har valgt at lukke den 50 år gamle fabrik i Odense ned efter et større nedbrud. Knap 40 mand er blevet afskediget. Men i løbet af et par år satser koncernen på en total renovering og nye aktiviteter på lokationen på Fyn.
Direktør Niclas Adelsparre bad de 40 medarbejdere om at gå med udenfor efter det informationsmøde, hvor han måtte meddelele, at fabrikken i Odense skulle lukkes og nedlægges. I sneen foran fabrikken overværede alle medarbejdere, at firmaflaget stille blev taget ned som en respektfuld handling for en arbejdsplads og en fabrik, der i 50 år har brødfødt mange fynske familier.
- Voksne mænd med store overarme havde tårer i øjnene ude på p-pladsen den dag. Det var en bevæget oplevelse. Vi måtte afskedige mange. Men lukningen har været en nødvendighed.
Det siger regionsdirektør Niclas Adelsparre, som har haft ansvaret i Odense, siden Zinkpower-koncernen i 2020 opkøbte C.M. Jernvarer i Odense og Nordvestjysk Galvanisering i Holstebro og integrerede virksomhederne i den tyske koncern. Med de to produktioner har koncernen kunnet betjene kunder over hele Danmark, der har skullet forzinke elementer.
Forældet anlæg
Men et nedbrud i slutningen af 2022 i forbehandlingen i forzinkningsprocessen på fabrikken gav et produktionsstop. En undersøgelse viste, at en reparation i det nedslidte anlæg ikke ville give mening. Samtidig var el-priserne i den energitunge virksomhed braget i vejret pga krigen i Ukraine, og en investering i at opdatere det gamle anlæg til Zinkpowers standarder var ikke økonomisk forsvarligt.
- Det betød en beslutning om en nedlukning af den nuværende produktion. Men vi beholder lokationen i Odense. Når alt er afviklet forsvarligt og i samarbejde med Miljøstyrelsen, så har vi nye planer på Fyn. Jeg kan ikke gå i detaljer, men det er inden for Zinkpowers kompetencer – og jeg håber at være i gang i løbet af halvandet til to år, siger Niclas Adelsparre.
Tre medarbejdere tilbage
Et par medarbejdere fra vedligeholdelsesafdelingen arbejder med afviklingen sammen med en administrativ medarbejder i Odense. Resten af de 40 medarbejdere blev afskediget den dag, da flaget blev strøget. Direktøren har en fortid i den danske marine, og kender traditionen med at stryge flaget sammen med besætningen for at ære eksempelvis et udslidt skib før skrotning.
Landsdækkende
Efter beslutningen om lukningen har Zinkpower via sin produktion i Holstebro gjort alt for at sikre leverancer til de kunder, der tidligere blev serviceret med forzinkning i Odense. Det er sket med en 48-timers service fra afhentning til levering til samme pris som i Odense. Ved spidsbelastning på fabrikken i Holstebro har Zinkpowers fabrik i Neumünster også hjulpet til med produktion.
De daglige kørsler på Sjælland er indstillet. Men større opgaver med afhentning giver Zinkpower fortsat gerne tilbud på.
- Vi er stadig landsdækkende og konkurrencedygtige på priser og kvalitet til kunder i hele landet. Bare kontakt os, siger Niclas Adelsparre.
Stort underskud
Afviklingen i Odense sker efter den miljøgodkendelse, som fabrikken arbejdede under. Det tager tid og koster oven i udgifterne ved produktionsstoppet. I det seneste regnskab er der et minus på 9,7 mio. kr. i det aktieselskab, som fabrikken drives i. Men Zinkpower ryster ikke på hånden.
- Vi vedstår i koncernen vores ansvar for at afvikle og rydde op med ansvarlighed. Det ligger i hele Zinkpowers værdier at være ansvarlige, siger Niclas Adelsparre.
Direktør Niclas Adelsparre har leveret de sidste elementer fra Zinkpower i Odense.