-
El
-
VVS
Et slagsmål udspiller sig i øjeblikket om varmepumpemarkedet, da fjernvarmeselskaberne vil sælge individuelle varmepumper uden for de kollektive forsyningsområder.
I de kommende år vil der blive opsat tusindvis af varmepumper som erstatning for olie- og naturgasfyr. Det er typisk i områder, der ligger uden for fjernvarmenettet, men fjernvarmeselskaberne vil alligevel gerne have en del af kagen. Derfor arbejder Dansk Fjernvarme målrettet på at oprette to andelsselskaber, der skal levere individuelle varmepumper til danske boligejere. Men det er helt skævt for det har ikke noget med kollektiv varmeforsyning at gøre, lyder kritikken fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Læs også: Varmepumper får økonomisk håndsrækning
- Dansk Fjernvarme er jo ikke en kommerciel aktør. Dansk Fjernvarme er sat i verden for at levere kollektiv varme i de kollektive forsyningsområder. Det har fjernvarmen fået monopol til at gøre, og i monopolområdet får private aktører jo heller ikke lov at sætte individuelle varmepumper op, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han mener, at monopolstillingen har gjort fjernvarmen til en meget stor økonomisk aktør, men den særstilling må ikke misbruges til at skaffe markedsandele udenfor fjernvarmeområderne, lyder det.
Dansk Fjernvarme: Ingen sammenblanding
Fjernvarmeselskabernes idé er at lave selvstændige andelsselskaber, som sikrer en kollektiv varmeforsyning med varmepumper på samme måde som man kender det med fjernvarmen.
- Vi vil gøre det nemmere og trygt for kunderne ved at tilbyde en 10 eller 15 års totalgaranti på varmepumperne. Samtidig indregner vi også kundernes samlede økonomi med elforbrug, service og alting, så det bliver ikke et spørgsmål om, hvad varmepumpen koster her og nu, men et spørgsmål om, hvad det koster at bruge den, siger Kim Behnke til EnergyWatch.
Ifølge ham vil det være et helt nødvendigt skub i regeringens målsætning om at nå 70 procent-reduktion i drivhusgasser i løbet af de næste ti år. Derudover garanterer han, at der ikke vil blive brugt penge fra fjernvarmeselskaberne i de nye andelsselskaber.
- Der går ikke en eneste krone fra fjernvarmeselskabernes kunder, som er beskyttet af varmeforsyningsloven. Det er derfor, vi etablerer nogle nye selskaber og efter de samme principper, som vi kender fra fjernvarmeselskaberne, og hvor kunderne bliver andelshavere efter hvile-i-sig-selv-princippet. Hvis der er et overskud, når året er omme, bliver pengene i selskabet, og er der underskud, må man håbe på, det går bedre året efter. Der bliver ikke nogen fjernvarmeselskaber, som kommer til at aflevere en eneste krone i de her selskaber, for det vil være ulovligt, siger Kim Behnke til EnergyWatch.
Konkurrence og skævvridning
TEKNIQ støtter fuldt og fast udbredelsen af varmepumper og 70 procent-målet, men Simon O. Rasmussen er kritisk over for fjernvarmeselskabernes måde at gøre det på.
Læs også: Ny rapport: Varmepumper kan dække halvdelen af naturgasforbruget
- De nye selskaber opstår jo ikke ud af det blå, og de forberedende arbejder har indtil videre været finansieret af Dansk Fjernvarme, hvis midler jo kommer fra fjernvarmekunderne. Pengene er altså opkrævet fra andelshaverne i monopolvirksomheden. Hvis nogen får lyst til at etablere sig som ny virksomhed på markedet for individuelle varmepumper, så styrkes konkurrencen, og det hilser vi velkommen. Men det er lige så klart, at den slags initiativer ikke må finansieres af monopolmidler, men skal ske på almindelige kommercielle vilkår. Ellers får vi en situation, hvor en aktør kan bruge sine monopolmidler på et marked, hvor andre ikke har samme mulighed, og det er ulige konkurrence, siger Simon O. Rasmussen.
Dansk Fjernvarme har en forventning om at stifte de nye andelsselskaber i oktober, men først skal Energistyrelsen, Forsyningstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sig god for det.