-
El
-
VVS
Forbrugerne skal nu have besked på, om de kan forvente fjernvarme i deres nærområde de kommende år. Det stiller store krav til blandt andet installatørerne, der skal rådgive kunderne om de optimale løsninger.
”Vi forventer, at udbygning og tilslutning til fjernvarmen i dit område vil være mulig i perioden 2023-2027. Hvis du vil tilsluttes fjernvarmen, skal du ikke foretage dig noget. Dit lokale fjernvarmeselskab vil kontakte dig, når arbejdet nærmer sig dit område."
Sådan kan det for eksempel lyde i de fjernvarmebreve, som en lang række boligejere modtager i øjeblikket.
Ved årsskiftet løber den frist ud, som den tidligere regering satte tidligere på året, til at give kunderne klar besked på om, og i givet fald hvornår de kan forvente at få fjernvarme i deres nærområde.
Det er bare ikke helt så let, som det kunne lyde, da brevene i mange tilfælde fører til en masse nye spørgsmål hos kunderne i et marked præget af stor usikkerhed om energipriser blandt andet.
- Jo længere tidshorisont, der på udsigten til fjernvarme, jo sværere bliver det også vurdere, hvad der rent faktisk er den bedste løsning for kunden. En lang tidshorisont betyder, at mange kunder skal holde fast på naturgasopvarmning længere, end de selv ønsker, og derfor overvejer mange en alternativ løsning, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Vis forskellige scenarier
Troels Hartung opfordrer derfor installatørerne til at gøre kunderne opmærksomme på de usikkerheder, der er forbundet med valget af energikilde – uanset om det er fjernvarme eller varmepumpe.
- Det er vigtigt, at kunden kan træffe sin beslutning på et oplyst grundlag, men det er omvendt også utroligt kompliceret. I forhold til tidligere så varierer elprisen meget - både hen over døgnet og hen over året - og meget få tør spå om, hvordan priserne på el, gas og fjernvarme ser ud om bare et år. Derfor er det fornuftigt, hvis du frem for at love en bestemt besparelse giver kunden nogle forskellige eksempler på deres energiomkostninger, hvis energipriserne udvikler sig i den ene eller anden retning, siger Troels Hartung.
Nedenfor kan du se et bud på, hvordan du eksempelvis kan gribe rådgivningen an ved at opstille flere forskellige scenerier, så kunden får en fornemmelse af prisniveauerne til forbruget. Eksemplerne er beregnet ud fra et typisk dansk parcelhus’ energiforbrug på cirka 18 MWh/årligt.
Tre forskellige scenarier for energiomkostningerne ved gasfyr
- Med en gaspris på 8 kr./m3 er den rene varmepris ca. 13.200 kr. pr. år
- Med en gaspris på 12 kr./m3 er den rene varmepris ca. 20.000 kr. pr. år
- Med en gaspris på 16 kr./m3 er den rene varmepris ca. 26.000 kr. pr. år.
Hertil kommer udgifter til nyanskaffelse, service og reparationer mv.
Tre forskellige scenarier for energiomkostninger ved varmepumpe
- Med en gennemsnitlig elpris til elvarme (over 4000 kWh/år) på 1,75 kr. er det en varmepris på ca. 9.500 kr. pr. år
- Med en gennemsnitlig elpris til elvarme (over 4000 kWh/år) på 2,50 kr. er det en varmepris på ca. 13.700 kr. pr. år
- Med en gennemsnitlig elpris til elvarme (over 4000 kWh/år) på 3,25 kr. er det en varmepris på ca. 18.000 kr. pr. år
Hertil kommer udgifter til nyanskaffelse, service og reparationer mv.
Ifølge den oprindelige plan skal fjernvarmenettet være udrullet senest i 2028.
Du kan også få mere viden om emnet i denne video fra Energistyrelsen