-
Industri
Bedre tone, samarbejde om løsninger og systematisk oprydning – det er nogle af de gode erfaringer ved at få kvindelige svende på virksomheden i Holstebro
Nellie Bale kom som den første kvindelige smed hos SteelXperts for over seks år siden. Nellie fik en kvindelig kollega for et halvt år siden, da Rikke Løkken på 29 år blev ansat som svend på virksomheden i Holstebro – og her i sommerperioden er to kvindelige lærlinge også startet på SteelXperts med 50 ansatte.
Dette miks af mandlige og kvindelige svende håber indehaver Torben Smidstrup at kunne fastholde på virksomheden fremover. Med store kunder indenfor fødevarer arbejder virksomheden i rustfrit.
-De to svende er ikke fanden-i-voldske kvinder, som nogen kunne tro man skulle være for at arbejde sådan et sted. Det er unge kvinder med en smedeuddannelse. Og det giver bare en mere løsningsorienteret tone på værkstedet, når der er svende af begge køn. Og så er Nellie og Rikke dygtige smede, siger Torben Smidstrup.
Guldsmed blev til smed
Nellie Bale havde egentlig for mange år siden en drøm om at blive guldsmed. Men lærepladser var det ikke muligt at finde – og så anbefalede faglærerne på erhvervsskolen at gå efter en smedeuddannelse.
-Da jeg startede, var der meget værktøj, som jeg aldrig havde set eller haft i hånden før. Men under grundforløbet overhalede jeg flere af drengene. Jeg var lærenem, og jeg er rigtig glad for at være smed her på virksomheden, siger den 32-årige smed.
Hun kan lide tonen på virksomheden.
-Der er ikke så meget pis som på en kvindearbejdsplads. Tingene bliver sagt mere lige ud af posen. Men jeg tror samtidig, at der bliver talt pænere, når vi er der. De sjofle jokes bliver vi sparet for, siger Nellie Bale.
Headhuntet smed
Den nye kollega Rikke Løkken har SteelXperts headhuntet, da direktøren hørte, at hun havde fået 12 i svendeprøven efter en læretid hos Vandborg Karrosserifabrik. Topkarakteren var kombineret med den fingersnilde, som det kræves af en smed at arbejde med projekterne hos SteelXperts.
-Det fede ved arbejdet her er, når man er med til at bygge et større anlæg til en kunde op fra bunden efter en tegning. Alt skal passe og monteres. Og så kan jeg godt lide at arbejde med rustfrit og TIG-svejse. Detaljerne må gerne være i orden, siger Rikke Løkken.
Hun er oprindelig uddannet inden for design og tøj som beklædningshåndværker, men kom ikke i gang med at bruge uddannelsen, fordi der ikke var job. Nu er jobbet så i en mandeverden.
-Jeg kommer jo fra lastbiler, så det her er lidt mere prinsesse-svejseri i forhold til de større elementer ved lastbiler. Vi arbejder sammen i et team her, og jeg kan virkelig godt lide at svejse. Til gengæld kunne de godt ansætte nogen til at bejdse svejsningerne, siger smedesvenden med et stort smil.
Gravid smed
Nellie Bale var ikke bare den første kvindelige smed på virksomheden. Hun var også den første gravide smed. Men den situation for en kvindelig smed blev der også skabt en løsning omkring på SteelXperts.
-Vi fik lavet nogle gode aftaler om, hvordan jeg kunne arbejde sikkert under graviditeten. Det var eksempelvis med fokus på udsugninger og anden sikkerhed for mig og barnet. Og efterhånden som jeg blev større og større, fik jeg mindre krævende arbejde. Til sidst måtte jeg tage lidt tidligere fri for at holde til det, men man kan godt være smed og gravid, siger Nellie Bale med overbevisning.
Lærlinge sikrer rekruttering
Torben Smidstrup håber med to nyansatte smede-lærlinge at have sikret sig en mulighed for flere kvindelige rustfaste svende til virksomheden, der har særdeles travlt på trods af corona-krisen.
-Et miks af mænd og kvinder hos os er det rigtige. Samarbejdet, tonen og den systematiske oprydning bliver bedre. Dt kan jeg kun anbefale andre virksomheder, konstaterer direktøren.