-
Industri
-
El
-
VVS
Har din ledelse udpeget virksomhedens sårbarheder – og lavet en plan til at håndtere forskellige kriser? Ny forskning i 18 mellemstore virksomheder har skabt et værktøj, der kan hjælpe med at forberede virksomheder på målrettet at håndtere sårbarhed eksempelvis svigt i leverandørkæden som under Corona.
Hvornår har din ledergruppe senest taget en halv dag ud af kalenderen for at diskutere, hvor virksomheden er sårbar? Og hvad og hvem, der gør noget, når en krise skal håndteres?
En lektor og en professor fra SDU har lavet et forskningsprojekt i forlængelse af Covid-19 og krig i Europa. Efter tre møder på hver af 18 deltagende små- og mellemstore virksomheder er de første værktøjer udviklet – og fra juni klar til at blive brugt i hele underskoven af mindre danske virksomheder.
- Helt gennemgående i dette forskningsprojekt har en af de store værdier for de deltagende virksomheder været, at hele ledergruppen sad samlet med os om et bord og talte sårbarheder og muligheder – i stedet for at drøne rundt og slukke hverdagens ildebrande på virksomheden. Alt for sjælden tager disse virksomheder sig tid til at kigge frem i tiden og planlægge og udvikle, siger lektor Ole Stegmann Mikkelsen fra SDU, der har gennemført projektet sammen med professor Jan Stentoft.
Tavs viden
De to forskere har nemlig i hver eneste af de 18 virksomheder kunnet observere, hvad der sker i ledergruppen, når døren er lukket til hverdagen. Under ledernes præsentation af virksomheden for forskerne er hverdagens kolleger også pludselig blevet klogere på en række vitale områder. Tavs viden er kommet på bordet - og udfordringer og muligheder er blevet drøftet.
- Det er jo granvoksne mænd og kvinder, som pludselig må erkende, at de ikke får delt vigtig viden med deres kolleger under hverdagens tur i hamsterhjulet. Selv i små virksomheder er afdelinger som salg, produktion og økonomi små siloer. Manglende gennemskuelighed, transparens og deling af viden imellem ledere er en betydelig sårbarhed. Det er utroligt, hvad der løses bare ved denne indledende samtale, vi har haft i virksomhederne, siger Ole Stegmann Mikkelsen.
Bedre forsyningskæde
Det overordnede mål med forskningsprojektet har være at skabe værktøjer til at sikre SMV’ere en stærkere og mere modstandsdygtig forsyningskæde, der ikke knækker i en krisetid.
- Nogle virksomheder faldt nærmest fra hinanden under Covid-19. Andre øgede deres forretninger. Men for de fleste var pandemien en effektiv fremkaldervæske, der viste, hvor virksomheden var allermest sårbar, siger Ole Stegmann Mikkelsen.
-
Sårbarheder
Sårbarheder har i virksomhederne vist sig at være f.eks.:
- Afhængighed af råvarer, der er mangel på.
- Afhængighed af en eller få leverandører
- Dårlige salgs-budgetter
- Tavs viden, som ikke er delt
Forskningsprojektet løber fra 2021 til juni 2023 og er finansieret af Industriens Fond. En af deltagerne har været medlemsvirksomheden Linatech. De første værktøjer til at analysere virksomhedens sårbarheder og udvikling af processer til at håndtere dem kan nu findes på websitet
Lokale konsulenter
- Vores mål er, at disse værktøjer skal ud og leve blandt de mange små og mellemstore virksomheder, der jo står for omkring halvdelen af medarbejderne i danske virksomheder. Bliver forsyningskæderne stærkere, så sikrer man også arbejdspladserne bedre, siger Ole Stegmann Mikkelsen.
Der er nu ved at blive lavet aftale med samtlige seks danske erhvervshuse om at uddanne erhvervskonsulenter i de nye værktøjer fra forskningsprojektet fra SDU i Kolding. Det betyder, at virksomhederne fra juni kan få konsulenthjælp til at arbejde med værktøjerne – og dermed deres sårbarheder.