-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Der er fornuftige grønne ambitioner, men der skal flere investeringer til den digitale omstilling i den offentlige sektor, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne som reaktion på regeringens finanslovsforslag.
Regeringens finanslovsforslag for 2025 indeholder en række initiativer til at styrke et konkurrencedygtigt erhvervsliv og sætte skub i den grønne omstilling – for eksempel grønt håndværkerfradrag. Det kan potentielt sætte skub i de private energirenoveringer til gavn for klimaet, samfundsøkonomien og den enkelte forbruger, lyder det anerkendende fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Energirenoveringer kan i udgangspunktet stå alene, da de både er gode for klimaet og for pengepungen. Men sandheden er også, at der nogle gange skal lidt ekstra til for at få boligejerne til at træffe beslutningen om den grønne investering, og her kan håndværkerfradraget være den rette løftestang, da det ofte er store investeringer for den enkelte, siger Troels Blicher Danielsen.
Styrke den grønne industri
Det er ikke kun håndværkerfradraget, der kaster et grønt skær på finanslovsforslaget. Den grønne industri kan også se frem til et løft, da regeringen ønsker at videreføre den grønne investeringsordning i 2025 med over en halv milliard kroner, som vil dække støtte til etablering af nye - eller udvidelse af eksisterende - produktionsfaciliteter inden for den grønne industri:
- Regeringens fokus på grøn industri i finanslovsforslaget er både nødvendigt og velkomment. En styrket grøn industripolitik er afgørende for at sikre danske virksomheders position i den globale grønne omstilling og skabe nye, bæredygtige arbejdspladser i hele landet. Det gælder blandt andet de foreslåede forbedringer af vilkårene for landdistrikterne og initiativerne for at lette generationsskifte i familieejede virksomheder, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Må ikke sande til i bureaukrati
Selvom de ovennævnte grønne tiltag glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne og Troels Blicher Danielsen, så er der også plads til forbedringer. Manglende investeringer i digitaliseringen af den offentlige sektor, kan ramme erhvervslivet:
- Der ligger allerede en ambition om, at den offentlige sektor skal være verdensførende i brugen af kunstig intelligens. Derfor er det vigtigt, at der i udspillet er afsat penge til at sætte skub i den proces, men der skal mere fart på og flere investeringer til, siger Troels Blicher Danielsen og fortsætter:
- Erhvervslivet er dybt afhængige af en effektiv offentlig sektor, der ikke sander til i bureaukrati. Det samme gælder den automatiske erhvervsrapportering, der også er med til at mindske bureaukratiet.