-
El
-
VVS
-
Industri
Ha’ tålmodighed. Ordrerne til dansk militær kommer ikke til nytår. Men til gengæld vil de blive ved med at komme de næste ti år. Det var hovedbudskabet da dansk forsvar og industrien mødtes i Svendborg denne uge. Få fem gode råd fra top-eksperterne her.
En af de kraftigste opfordringer til tålmodighed hos kommende leverandører kom fra kommandør Søren Kjeldsen, Forsvarskommandoen.
- For at blive leverandør skal man selvfølgelig have et produkt af kvalitet. Men man skal i den grad også have tålmodighed med processen. Politikerne har bevilget penge, men der kommer ikke masser af ordrer om tre til fire måneder. Vores forsvar er koblet med NATO – og det system tager tid. Men ordrerne VIL komme og fortsætte i 10 år frem – og endda længere, lød det fra kommandøren i fuld uniform til forsvarsdagen i Svendborg.
Fem år om at blive leverandør
Hos SH Defence i Svendborg har de omfattende erfaring med at udvise tålmodighed, når det gælder samarbejde med danske og internationale kunder inden for forsvar. Virksomheden beskæftiger over 500 og har leverancer til forsvarsindustrien som et af sine største kundeområder.
- Samarbejde med kunder inden for forsvar går langsomt – ja, til tider vanvittig langsomt. Nogle gange tænker man, om samarbejdet er gået helt i stå…. Der kan gå fem år fra den første dialog til den endelige kontrakt. Det er jo laaang tid, men så kommer opgaverne, sagde CEO Rene Bertelsen til publikum i Svendborg.
Den fynske direktør samarbejder med mange danske underleverandører, når der produceres håndteringsudstyr i store størrelser til forsvaret – eksempelvis til udlægning af miner på havet.
- Interesserede virksomheder kan starte med at prøve at blive underleverandør til en leverandør til forsvaret. Det er et godt første skridt i et langt træk til selv at blive leverandør. Så får man erfaringer og kan arbejde videre imod selv at levere, lyder rådet fra den erfarne forsvarsleverandør fra SH Defence i Svendborg.
Underleverandør til leverandør
”Open for business” lyder sloganet til danske industrivirksomheder hos Forsvarets Materiel og Indkøbskontor. Her står man for den første kontakt til virksomheder, der vil samarbejde og levere til de forskellige dele af dansk forsvar.
- Vi får 4-5.000 henvendelser hvert år fra danske virksomheder. Det giver sig selv, at vi derfor må skuffe og afvise nogle henvendelser. Men der er mange måder at blive leverandør på. Det kan jo også være i form af underleverancer til en leverandør til Forsvaret. Samarbejde med leverandører er også en måde at komme i gang, siger orlogskaptajn Jesper Kjersgaard Schultz.
Orlogskaptajnens gode råd er derfor at følge med i FMI’s udbud og markedsundersøgelser på www.udbud.dk og på www.ted.europa.eu
Man kan også få rådgivning direkte hos FMI på mail: Openforbusiness@mil.dk
Modkøb med ordrer
Modkøb hos danske virksomheder er et krav til Forsvaret, når ordrer er over 50 mio. kr. Her kan en lang række produktionsvirksomheder også komme i spil. Fra Erhvervsstyrelsen havde kontorchef Morten Uhrskov gode råd med til Svendborg til virksomheder, der har mod på at undersøge den mulighed.
- Den direkte vej er at kontakte de udenlandske virksomheder, der har fået kontrakter med Forsvaret. De har som regel en offset-manager, der håndterer modkøbsaftaler. Få gerne rådgivning på forhånd fra de danske erhvervsorganisationer, og prøv derefter at få en aftale med leverandøren, lød rådet fra Morten Uhrskov.
Listen over aktuelle modkøbs-aftaler findes her: www.erhvervsstyrelsen.dk/industrisamarbejde
Der var stor interesse fra virksomhederne for at komme i dialog med forsvarets nøglepersoner i Svendborg.
Certificering er et krav
TEKNIQ Arbejdsgivernes industrikonsulent Edward Lorentzen får æren af det sidste gode råd i forlængelse af forsvarsdagen i Svendborg. Efter at have hørt både forsvarets repræsentanter samt erfaringer fra underleverandører peger han på kvalitetssikring som et nøgleord for en leverandør.
- Hvis din virksomhed vil levere til forsvaret, så skal I have styr på jeres kvalitetssikring. Det vil sige, at I som minimum skal have en ISO 9001. Det gælder også, hvis du er underleverandør til en leverandør til forsvaret. Næste krav kan være ISO 27001, der sikrer cybersikkerheden i din virksomhed. Så mit råd er at dokumentere, at man har styr på sin kvalitetssikring. Det vil forsvaret forvente af en kommende leverandør, siger Edward Lorentzen.
Der kan også komme et krav om, at virksomheden og/eller medarbejderne skal sikkerhedsgodkendes. Det er afhængig af, hvad virksomheden skal levere, eller hvor medarbejderne skal udføre sin opgave for forsvaret.
Du kan læse mere om sikkerhedsgodkendelser her: Sikkerhedsgodkendes?