-
El
-
VVS
Flere kommuner landet over har fejlagtigt givet fjernvarmeværkerne generelle dispensationer til at udelade vejrkompensering hos kunderne. Det gør området svært at navigere i for både installatører og boligejere.
Bygningsreglementet er egentlig meget klart, når det gælder vejrkompensering på varmeinstallationer. Det korte svar er, at udeføleren (ECL’en) i udgangspunktet altid skal sættes op ude hos kunden. Hverken økonomiske beregninger eller central sænkning af fremløbstemperaturen fra fjernvarmeværkernes side er nok til at fravige reglerne. Sådan har det været siden 2013, men alligevel er der eksempler på, at flere kommuner landet over gennem en lang årrække har givet generelle dispensationer til at udelade ECL’en på baggrund af ansøgninger fra fjernvarmeselskaberne.
Det gælder blandt andre Assens og Faaborg-Midtfyn kommuner, som tilbage i 2015 gav generelle dispensationer til at fravige reglerne.
- Problemet er, at den slags fejlagtige og generelle dispensationer sender et forkert signal fra den kommunale myndighed til installatøren om, at det er i orden at sælge kunden en fjernvarmeunit uden udeføler, siger Birger T. Christiansen.
Han har fået henvendelser fra flere installatører, der har været i tvivl på baggrund af konkrete sager, hvor der er smidt en dispensation på bordet. Det er ikke umuligt at få dispensation, men det kan kun ske ved en konkret sagsbehandling på den enkelte adresse og ikke som en generel dispensation i et helt fjernvarmeområde.
Fjernvarmen: For lille besparelse
Fjernvarme Fyn står for fjernvarmeudrulningen i blandt andet Assens og Faaborg-Midtfyn kommuner. Forsyningschef Jakob Storm Rasmussen lægger ikke skjul på, at han ikke støtter et generelt krav om ECL’er hos boligejerne. Regnestykket hænger hverken sammen økonomisk eller klimamæssigt målt i forhold til levetidsomkostninger, mener han.
- Vi har tidligere beregnet – på baggrund af en stor gennemgang i Søndersø - at det for mange installationer tager over 20 år at tjene sig hjem, hvilket langt overstiger levetiden på ECL’en, siger Jakob Storm Rasmussen.
Derudover henviser han til, at fjernvarmeværkerne centralt har sænket fremløbstemperaturen på det varme vand, der bliver sendt ud i rørene. Samme melding går igen hos Thisted Varmeforsyning.
- Baggrunden for at søge den generelle dispensation for vejrkompensering har været, at vi gør det centralt på værket. Vi er så langt nede i forhold til temperaturen, at det ikke har den store betydning at sætte udefølere op ude ved den enkelte husstand i forhold til at spare på energien, siger driftschef Søren Damgaard fra Thisted Varmeforsyning
Der er dog mange fordele ved at kunne styre fremløbstemperaturen inde i bygningen, og argumentet står derfor direkte i modstrid med oplysninger fra Videnscenter for Energibesparelser i Bygninger.
"Der kan spares omkring fem procent af forbruget til rumopvarmning ved etablering af vejrkompensering", lyder det fra videnscentret i informationsmateriale om vejrkompensering i boliger.
Dispensationer trukket tilbage
Efter TEKNIQ Arbejdsgiverne er gået ind i sagen, er den generelle dispensation nu trukket tilbage, hvilket fjernvarmeværket naturligvis også vil rette sig efter, forklarer driftschefen.
Thisted Kommune erkender samtidig, at det var en fejl at give en generel dispensation i 2015. Den udløber ved årsskiftet. Blandt andet af hensyn til installatørerne, forklarer kommunen:
- I den forbindelse har vi prøvet at tage hensyn til installatørerne, der lige pludselig ville stå med en masse units, der ikke ville kunne bruges. Derfor udløber den generelle dispensation 31. december 2022. Det vil sige, de får et rimeligt varsel for omstillingen, som vi vurderer det, lyder det i et skriftligt svar fra Kim Daniel Larsen, sektionsleder i Byg & Byfornyelse i Thisted Kommune.
Assens Kommune har til gengæld trukket i bremsen med det samme og oplyser, at den generelle dispensation var en fejl, der er lukket ned for nu og i fremtiden, forklarer afdelingsleder i Kristian Kip i en mail.
Faaborg-Midtfyn Kommune slår i tidligere skriftlige svar til TEKNIQ Arbejdsgiverne i stil med de øvrige kommuner fast, at det var en fejl at give en generel dispensation fra 2015 og frem til i år.
Fjernvarme Fyn har siden TEKNIQ Arbejdsgiverne henvendte sig fjernet sin formulering på hjemmesiden om, at kunderne ikke behøver at søge dispensation, da fjernvarmeværket allerede havde en generel dispensation.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne håber Birger T. Christiansen, at misforståelserne er ryddet af vejen, så hverken installatører eller kunder skal være i tvivl om de gældende regler.
- Den grønne omstilling vil betyde langt flere fjernvarmeinstallationer de kommende år. Både af hensyn til klimaet og kunderne er det vigtigt, at de bliver så grønne og energirigtige som muligt og de naturligvis skal leve op til lovgivningen, siger Birger T. Christiansen.
Spørgsmål: Kan der dispenseres for vejrkompensering i bygninger, enten såfremt de er forsynet fra fjernvarmeanlæg med vejrkompenseret fremløbstemperatur eller ud fra rentabilitetsbetragtninger?
Svar: Det er ikke lovligt at give en generel dispensation fra bygningsreglementet. I medfør af byggelovens § 22, stk. 1, kan der meddeles dispensation fra bygningsreglementets krav om overholdelse af DS469, såfremt dette skønnes foreneligt med de hensyn der ligger til grund for den pågældende bestemmelse, samt at der er foretaget en konkret behandling af sagen.
De hensyn, der ligger til grund for indførelsen af kravet, er dels at sænke varmetab fra rør og lignende, samt dels at sikre at varmeafgivelse fra varmegiverne begrænses, når varmebehovet er begrænset, ligesom varmegiverne ikke skal afgive varme i perioder, hvor der ikke er behov.
Når et fjernvarmeværk foretager fremløbstemperaturregulering, tages der kun delvis højde for det ene af de to hensyn, der ligger til grund for bestemmelsen. Fremløbstemperaturregulering fra fjernvarmeværket, som også skal sikre tilstrækkelig høj temperatur til produktion af varmt brugsvand vil i nogen udstrækning sænke varmetabet fra rør og lignende, men det er ikke muligt for fjernvarmeværkerne at sikre, at varmegiverne begrænser effekten af varmeafgivelse ved mindre behov og ikke afgiver varme, når der ikke er behov. Rentabilitetsbetragtninger er ikke relevante for nybyggeri eller udskiftning af installationer.
I forbindelse med behandling af en ansøgning om dispensation fra kravet om vejrkompensering er det nødvendigt konkret at vurdere, hvorvidt der i den enkelte bygning er foretaget tiltag, der kan opfylde de hensyn, som ikke opfyldes med fjernvarmeværkernes fremløbstemperaturregulering.
Kilde: Bygningsreglementet.dk, Bolig- og Planstyrelsen