-
VVS
Dansk-El-Forbund og TEKNIQ Arbejdsgiverne har ført en faglig voldgift om en medarbejder, der blev bortvist efter at have fået en advarsel for ikke at overholde arbejdstiden. Bortvisningen blev underkendt, og virksomheden blev dømt til at betale løn i en tre måneders opsigelsesperiode.
En faglig voldgift har underkendt bortvisningen af en medarbejder, som var ansat i en af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder – og dermed skal virksomheden betale løn i en opsigelsesperiode på tre måneder.
Den pågældende medarbejder blev ansat som månedslønnet elektriker den 1. august 2020, og det var hensigten, at han skulle opbygge en el-afdeling i virksomheden. Virksomheden havde efter gældende regler installeret GPS-tracker i firmabilen, og det fremgik blandt andet af varslingen, at ”bilen kan overvåges med hensyn til kørselsmønster, hastighed og lokation”.
Læs også: Fordelene ved GPS flådestyring er mange - men du skal have styr på juraen
I løbet af efteråret 2020 konstaterede flere kolleger i virksomheden, at den pågældende medarbejder gentagne gange udeblev fra aftalte møder og ikke fik afsluttet igangværende sager, hvilket de orienterede virksomhedens direktør om i december måned. På den baggrund gennemgik direktøren GPS-registreringerne og konstaterede, at medarbejderen dels havde en række uforklarlige svinkeærinder i løbet af arbejdstiden, dels ofte mødte senere end virksomhedens normale arbejdstid og/eller kørte tidligere hjem. Han indkaldte derfor medarbejderen til en alvorlig samtale den 22. december, hvor han gav medarbejderen en skriftlig advarsel og meddelte ham, at han ville blive trukket i løn for de manglende timer. Dette ville blive opgjort i løbet af januar 2021. Det blev endvidere aftalt, at han dagligt skulle koordinere sit arbejde med direktøren.
Medarbejderen var ikke forud for mødet blevet gjort bekendt med de alvorlige anklager, men han gav i forlængelse af mødet udtryk for, at han anerkendte, at direktøren havde en ”pointe”, og at han ville gøre alt for at leve op til hans tillid. Medarbejderen arbejdede herefter videre, men blev dog sygemeldt fra den 5. til den 11. januar og igen den 13. januar, hvor han sidst på dagen blev bortvist.
Uenighed om tidsforbrug
Virksomheden begrundede bortvisningen med, at han den 3., 4. og 12. januar igen var mødt for sent eller kørt for tidligt hjem. Dette blev underbygget med GPS-data, som viste, at bilen var stoppet på arbejdsstedet 7-29 minutter efter arbejdstidens start og startet igen på arbejdsstedet op til 30 minutter før arbejdstidens ophør. Leverandøren af GPS-trackeren oplyste, at der blev angivet aktivitet, når der var tænding på bilen, og virksomheden lagde derfor til grund, at medarbejderen havde været på arbejde i de tidsrum, hvor der ikke havde været tænding på bilen.
Medarbejderen forklarede under sagen, at han ikke havde en klar erindring om de pågældende dage, men at han henset til den kørte afstand var sikker på, at han var ankommet til arbejdstids begyndelse, men at han dels havde afventet at der blev tændt lys hos kunden, dels havde ladet bilen gå i tomgang, mens han tilrettelagde dagens arbejde. Om eftermiddagen lavede han ofte administrativt arbejde med registrering af materialer m.v.
Bortvisning underkendt
Opmanden konstaterede generelt, at manglende overholdelse af arbejdstiden er en misligholdelse fra medarbejderens side, som kan medføre ansættelsesretlige konsekvenser. I den konkrete sag mente han, at der var gjort op med medarbejderens forsømmelser i advarslen, som blev givet den 22. december, og hvor der også var modregnet i medarbejderens løn for et antal timer.
Ved vurderingen af bortvisningens berettigelse lagde han vægt på, at der ikke, som varslet, var blevet fulgt op dagligt overfor medarbejderen, og at medarbejderens forklaring på GPS-registreringerne var plausible. Dermed vurderede opmanden, at der ikke var grundlag for en bortvisning.
Ifølge Thorkild Bang, der er chefforhandler i TEKNIQ Arbejdsgiverne, viser sagen, at arbejdsgivere skal have dokumentationen i orden, før de skrider til bortvisning af medarbejdere.
– Voldgiftsafgørelsen bekræfter, at der stilles strenge krav til grundlaget for en bortvisning, og at det er arbejdsgiveren, som bærer bevisbyrden for, at dette grundlag er til stede. TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler derfor, at man søger rådgivning, inden bortvisningen effektueres, siger han.
Thorkild Bang glæder sig dog over, det blev slået fast, at enhver forsømmelse af arbejdstiden er alvorlig (medmindre der er en god forklaring), og at en arbejdsgiver, som har meddelt at GPS’en anvendes til at kontrollere lokation, kan anvende GPS-udskriften til at kontrollere den faktiske arbejdstid, og i det omfang, der kan konstateres snyd med timerne, kan der ske modregning i løn.
– Her skal arbejdsgiveren dog sikre sig, at han har gennemgået eventuelle afvigelser med medarbejderen, inden man skrider til ansættelsesretlige sanktioner, understreger Thorkild Bang.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler derfor, at reglerne for kontrol af GPS-udskrifter - og ikke mindst konsekvenserne af manglende overholdelse af regler for anvendelse af firmabil - er klart beskrevet i personalhåndbogen. Reglerne kan også være beskrevet i erklæringer, som den enkelte medarbejder underskriver, når vedkommende får udleveret en firmabil.