-
Industri
Syv ud af ti industrifaglærte starter direkte i branchen efter endt uddannelse, men dem, der søger væk fra metalindustrien, bliver i stor stil ansat i medicinalbranchen. Det viser ny karriereanalyse, som TEKNIQ Arbejdsgiverne har fået udarbejdet.
En ny analyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne kaster nu lys over de mange karrieremuligheder, der venter nye faglærte i metalindustrien. Analysen bygger på registerdata fra næsten 16.000 nyudlærte over en ti-årig periode og er udarbejdet af analysebureauet Moos Bjerre A/S. Her står det klart, at metalindustrien fortsat er en stærk karrierevej for faglærte med en bred vifte af udviklingsmuligheder, både i selve industrien og beslægtede brancher.
Stort potentiale i industrien
Syv ud af ti (68 procent) af de nyudlærte, der har afsluttet en uddannelse i metalindustrien, bliver ansat direkte i industrien. Det vil altså sige uden så meget som en enkelt ledighedsdag efter endt uddannelse. Her fortsætter mange af dem i industrien i flere år, hvilket understreger sektorens stabilitet og de langsigtede karrieremuligheder. De faglærte, som vælger at forlade industrien, finder ofte arbejde i nært beslægtede brancher såsom vvs- og blikkenslagerforretninger, hvilket understreger de mange for veje, man kan gå med en uddannelse som eksempelvis klejnsmed eller industritekniker.
- Det er virkelig positivt at se, de mange muligheder, der er både i og uden for den klassiske metalindustri. Virksomhederne har brug for et løbende flow af kvalificerede medarbejdere, så derfor er dejligt at se, at størstedelen skaber deres karriere i metalindustrien, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Vækstmuligheder i medicinalbranchen
Derudover sætter analysen fokus på en tendens blandt nyudlærte, som vælger at søge væk fra industrien og blive ansat i medicinalbranchen. Analysen afslører, at over halvdelen af dem, der søger mod andre brancher (53 procent), bliver ansat indenfor medicinalindustrien, hvilket gør branchen til en klar topscorer i forhold til øvrige brancher.
Dette indikerer et voksende behov for faglærte i denne sektor, særligt i forbindelse med den stigende produktion i store medicinalvirksomheder som Novo Nordisk. Virksomheder i denne sektor har brug for faglært arbejdskraft med tekniske kompetencer, som kan sikre høj kvalitet i produktionen.
- Medicinalbranchen er meget mere end laboranter og bioanalytikere, og der er brug for de tekniske kompetencer for at producere. Det understreger den mobilitet og de mange karrieremuligheder, man har som faglært i metalindustrien, siger Maria Schougaard Bentsen,
Analysen viser også, at 17 procent af de nyudlærte går i gang med et nyt uddannelsesforløb inden for de første fire år efter afsluttet industriuddannelse. De mest populære videreuddannelser er adgangseksamen til ingeniøruddannelserne og produktionsteknologi, hvilket afspejler de faglærtes ambitioner om at styrke deres tekniske viden og åbne op for yderligere karrieremuligheder.