-
VVS
-
El
-
Industri
-
Beslagsmede
Antallet af anmeldte tyverier fra varebiler faldt mærkbart i 2021. Det er dog stadig et fåtal af tyverierne, der fører til sigtelser. Både brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne og F&P advarer da også mod at slække på indsatsen over for de ubudne gæster.
Der blev i 2021 anmeldt 3.549 tyverier fra varebiler mod 4.751 året før, hvilket svarer til et fald på godt 25 procent. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.
- Det er en meget positiv udvikling, som vi har kunnet se de senere par år. Især med tanke på, hvor store konsekvenser det kan have for en håndværksvirksomhed, når en varebil bliver lænset for materialer og værktøj, som jo så skal erstattes, før man igen kan køre ud til kunderne, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hun understreger dog samtidig, at der ikke er nogen grund til at hvile på laurbærrene.
- For det første så kan vi rolig regne med, at der er et stort mørketal med tyverier, som ikke anmeldes. Manglende fokus fra politiet gør det mindre attraktivt at anmelde. Samtidig så har lukkede grænser under coronakrisen gjort arbejdsbetingelserne vanskeligere for de tyve, der fragter bytte ud af landet. Derfor bliver det interessant at følge udviklingen i 2022, siger hun.
Kun få sager opklares
TEKNIQ Arbejdsgiverne hæfter sig ved, at det kun er et fåtal af de anmeldte sager, som opklares. Faktisk er sigtelsesprocenten faldet fra 12,2 procent i 2020 til 7,4 procent i 2021.
- Det er ikke godt for retsfølelsen. Der er brug for, at politiet styrker deres indsats for at komme tyverierne til livs. Der er i hvert fald slet ikke plads til bare at læne sig tilbage og nyde de faldende tal, så længe tyvene kan operere stort set uden risiko for at blive fanget, understreger Maria Schougaard Berntsen.
Hun opfordrer samtidig til, at man fra politiets side gør det lettere for blandt andet håndværksvirksomheder at følge tyvenes ”rejse” rundt i landet, så man bedre kan tage sine forholdsregler, når de langfingrede gæster er på visit i lokalområdet.
- Vi ved af erfaring, at tyvene ofte slår til i bølger i skiftende dele af landet. Ved at gøre det muligt at følge tyverierne i noget nær realtid, kan du som virksomhed fx bede dine svende om at parkere på virksomhedens egen adresse om aftenen eller at være særligt årvågne, når tyvene er på spil i nærheden. Det kan man ikke i dag, hvor disse data ofte er flere måneder undervejs og derfor først bliver tilgængelige, når de ubudne gæster er over alle bjerge, før man kan se, at de har været på spil, siger Maria Schougaard Berntsen.
Stadig plads til forbedring
Hos F&P – brancheorganisation for forsikring og pension – glæder man sig også over, at tyveri fra varebiler viser en faldende tendens.
- Det er en god udvikling, men tallet skal endnu længere ned. Det er dyrt for håndværkeren – og forsikringsfællesskabet – at have indbrud i varebilerne. I gennemsnit løber tyvene med ca. 70.000 kr. pr. indbrud. Udover selvrisiko og genanskaffelse af værktøj er der også tabt arbejdsfortjeneste, værkstedsbesøg og besværet med at skulle rykke rundt på kundeaftaler, siger underdirektør Pia Holm Steffensen, F&P.
Hun fortæller, at især varebiler, hvor det er muligt at åbne varerummet fra førerkabinen, er særligt udsatte for indbrud. Her er fremgangsmåden typisk, at indbrudstyven skaffer sig adgang til førerkabinen ved at knuse den lille trekantsrude og efterfølgende åbne varerummet indefra, hvorefter bilen kan tømmes for værktøj og andre effekter.
Et godt råd er derfor at sikre bilen, så varerummet ikke kan åbnes via førerkabinen – og i øvrigt at besværliggøre tyvens adgang til værktøjet.
- Du kan mærke dit værktøj synligt eller usynligt
- Sæt et klistermærke på din bil, så tyven kan se, at dit værktøj er mærket
- Tænk over, hvad du har i bilen, og hvor du parkerer – undgå at parkere varevognen på øde, mørke steder uden trafik.
- Parker – hvis muligt – så det er besværligt at komme til varevognens side- og bagdøre
- Sørg for at varerummet ikke kan åbnes fra førerkabinen
- Sørg for, at man ikke kan kigge ind i varerummet udefra.
- Udstyr vognen med div. former for GPS tracking systemer, geofencing og lign.
- Påmontér evt. mekanisk sikring i form af metalgitre, spærrebomme/stænger, sikkerhedslåse o. lign.
- Lav en liste over dit værktøj med mærke, serienumre m.v.
- Ved tyveri - fortæl politiet om mærkningen.
Kilde: www.sikringsguiden.dk